Comisarul european pentru Piața internă, Thierry Breton, a început să publice în cotidianul de profil economic „Les Echos” o amplă analiză a „celor 100 de zile care au schimbat Europa”, respectiv primele trei luni de luptă cu coronavirusul. El pledează pentru construirea bazelor unei independenţe a continentului pe toate planurile, atuul principal fiind piața internă.
„Construind azi bazele autonomiei de mâine, subliniază Breton, continentul nostru european are oportunitatea de a stabili un corpus de reguli, de infrastructuri, de tehnologii care vor face din Europa o forță puternică, fără ostracizări sau discriminări”.
În primele 100 de zile ale gestionării crizei provocate de Covid-19, spune
Thierry Breton, Europa a doborât mai multe dogme decât în 30 de ani. Este, de fapt, reacția la o criză inedită în care se adâncesc toate fisurile ordinii internaționale. Asistăm la o realitate: arhitectura lumii de după război se clatină.
Statele Unite, în numele sloganului „America mai întâi” a mers până la a-și asuma riscul destabilizării alianțelor strategice, un exemplu în acest sens fiind retragerea trupelor americane staționate în Germania fără vreo consultare cu Europa.
China, adaugă Thierry Breton, face eforturi metodice de a utiliza în folos propriu fragilitatea multilateralismului în declin. De la lansarea de Drumuri ale mătăsii la diplomația măștilor de protecţie contra coronavirusului, ea a deschis calea unui imperiu economic, tehnologic și geostrategic din Asia până în Europa și Africa.
Nimeni nu știe, în opinia comisarului european mai sus citat, cum va arăta lumea de mâine. Totuși, să nu ne înșelăm. Nicio țară europeană, singură, nu poate spera să aibă vreo influență asupra noii ordini mondiale. Căci, subliniază el, numai la nivelul unui continent se mai poate proteja în condițiile actuale. Cu riscul de a deveni teatrul unor tensiuni mondiale, Europa nu poate rămâne cu brațele încrucișate. Mai mult, subliniază Thierry Breton, „era unei Europe conciliante sau naive a trecut…”
Piața internă, primul atu al europenilor
Asistăm azi la apariția unei Europe ferm decise să-și asigure apărarea intereselor sale strategice. Începând, fără reținere, prin protejarea pieței noastre interne. Ea este primul nostru atu, bunul nostru comun, motorul nostru economic și, de acum încolo, instrumentul solidarității noastre. Nu este vorba de izolare, subliniază Comisarul european, dar „prea multă vreme Europa a mizat pe o ipotetică reciprocitate din partea partenerilor săi comerciali, supunând în final Vechiul Continent unei concurenţe neloiale și punând pe plan secundar interesele noastre strategice, respectiv securitatea noastră”. Încetarea acestui „paradox european”, spune Breton, este obiectivul „de inimă” al unei Europe „care își afirmă valorile, care este fermă în ambițiile sale, încrezătoare în mijloacele de care dispune… O Europă puternică și geopolitică”. Astfel, crede Breton, ea își va proteja mai bine întreprinderile „critice” împotriva achizițiilor străine prădalnice – uneori nu fără motive politice – și își va întări controlul asupra ajutoarelor de stat de care beneficiază întreprinderi străine pentru a le concura pe ale noastre, europene, pe piața internă. Noi, europenii, mai spune comisarul european, trebuie de asemenea să ne diversificăm sursele de aprovizionare și să ne reducem dependența economică și industrială. Începând, din luna septembrie, printr-un plan de acţiune privind materiile prime critice, absolut necesare dublei noastre tranziții ecologice și digitale. Va trebui făcută o revizie completă a aprovizionărilor europene cu materiale de sănătate.
Protejarea spațiului informațional european
Thierry Breton promite întărirea protecției spațiului informațional european, dominat încă de actori geo-economici neeuropeni. Este avută în vedere stabilirea unor reguli care să permită crearea unui spațiu unic european al datelor personale și general-economice. Europa a pierdut primul val al economiei datelor personale. Ea nu va pierde controlul asupra enormului potențial al datelor industriale care atrag interesul tuturor, în special al giganților GAFA și al altora. Securizarea reţelelor 5G este un imperativ, consideră comisarul european citat… Nu este permisă nicio vulnerabilitate în aceste infrastructuri critice și vom lucra în acest scop. Noi finalizăm o nouă strategie a cybersecurităţii – un ”buclier cyber” european – pentru a recepționa sosirea a miliarde de obiecte conectate, de la automobile până la jucăriile copiilor, aparate de sănătate sau electromenajere. Datele industriale, 5G, cybersecuritatea, puterea de calcul vor condiționa suveranitatea noastră pentru decenii.
În fine, subliniază comisarul Breton, avem datoria să ne protejăm democrația împotriva flagelului dezinformării. Să fie clar, spune el: puteri străine bine identificate desfășoară pe continentul european operațiuni de destabilizare a democrațiilor noastre, a proceselor electorale, a economiilor noastre. Europa, avertizează comisarul Breton, va prezenta până la finele anului o reglementare inedită vizând crearea unui echilibru între responsabilitatea și libertatea de expresie în spațiul informațional.
Concluzie: era naivității în Europa a trecut
Procesul actual al relansării, spune comisarul Breton, trebuie utilizat de europeni în folosul lor, „fără a se închide într-o nouă dependență geostrategică faţă de Statele Unite, aliatul tradițional”, ci retrăgându-se, sau într-o dependență geo-economică față de partenerul concurent și rival sistemic chinez.
„Construind azi bazele autonomiei de mâine, adaugă Breton, continentul nostru european are oportunitatea de a stabili un corpus de reguli, de infrastructuri, de tehnologii care vor face din Europa o forță puternică, fără ostracizări sau discriminări”.