Comisia de constituţionalitate din Senat susține existența unui conflict între Ministerul Public şi Parlament

Senatorii din Comisia de constituționalitate au adoptat, luni, un punct de vedere care susține existența unui conflict între Ministerul Public şi Parlament, sesizat la CCR de către vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache, cu privire la protocoalele dintre Serviciul Român de Informaţii şi Parchetul General din anii 2009 şi 2016, potrivit Mediafax.


,,
Revine Parlamentului, ca organ reprezentativ suprem și unica autoritate legiuitoare atribuția de a stabili atât procedura de urmărire și, după caz, de cercetare penală, cât și procedura de judecată. Stabilirea celor două proceduri judiciare este o problemă de politică penală a statului român, motiv pentru care adunarea constituantă a atribuit Parlamentului competența de a legifera prin lege organică”, se arată în punctul de vedere adoptat, de senatorii din Comisia de constituționalitate.

Potrivit punctului de vedere, Ministerul Public ,,își exercită atribuțiile conform legii, nu potrivit unui anumit protocol”.

,,Ministerul Public nu are niciun drept de a stabili, cu de la sine putere sau în colaborare cu alte organisme ale statului, reguli sau proceduri cu aplicabilitate în sfera urmăririi penale și cu atât mai mult de a încheia protocoale secrete prin care se conferă SRI prerogative de organ de cercetare penală în afara cadrului penal prescris expres de forul legislativ”, mai scrie în punctul de vedere.


Pe 8 octombrie, Curtea Constituţională a fost sesizată de către preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, care și-a delegat atunci atribuțiile către preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru legile justiţiei, deputatul PSD Florin Iordache,  cu o „cerere de soluţionare a unui conflict juridic de natură constituţională dintre Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de-o parte, şi Parlamentul României, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti, pe de altă parte”, a anunţat CCR.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW