O delegație formată din șase deputați în Parlamentul European, condusă de Andrey Slabakov (CRE, Bulgaria), se deplasează la Timișoara, în perioada 3-5 aprilie.
Deputații europeni vor avea întâlniri cu autoritățile locale și organizatorii programului cultural Timișoara 2023, curatoriat sub sloganul „Luminează orașul prin tine!”. Programul vizitei include o întrevedere cu Dominic Fritz, primarul orașului Timișoara, precum și o discuție cu Alin Nica, președintele consiliului județean Timiș. Membrii delegației vor vizita spații culturale și expoziții și vor asista la conferința susținută de scriitorul Orhan Pamuk la Universitatea de Vest din Timișoara. O altă întâlnire va fi cu refugiații ucraineni implicați în activități culturale.
Eurodeputații se vor întâlni, de asemenea, cu Lucian Romașcanu, ministrul român al culturii, pentru a discuta posibile soluții la nivelul UE pentru consolidarea rezilienței sectoarelor culturale și creative, în contextul provocărilor actuale.
Membrii delegației:
Andrey Slabakov, șeful delegației (CRE, Bulgaria)
Viola von Cramon-Taubadel (Verzi/ALE, Germania)
Membrii însoțitori:
Victor Negrescu (S&D, România)
Vlad-Marius Botos (Renew, România)
În 2023 Timișoara împarte titlul de Capitală Europeană a Culturii (ECoC) cu Elefsina în Grecia și Veszprém în Ungaria. Este al doilea oraș românesc care deține acest titlu, după Sibiu în 2007. Timișoara a fost desemnată Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021. Cu toate acestea, în decembrie 2020, ca urmare a pandemiei de coronavirus, anul ECoC de la Timișoara a fost amânat din 2021 până în 2023.
Programul „Capitala europeană a culturii” a fost lansat în vara anului 1985, Atena fiind primul oraș care a deținut acest titlu. Statele membre desemnează orașe pentru acest titlu cu șase ani înainte, apoi nominalizările sunt evaluate de un juriu format din 10 experți europeni independenți în domeniul cultural. Trei dintre acești experți sunt numiți de Parlamentul European, procesul de desemnare a acestor trei experți fiind coordonat de Comisia pentru cultură și educație (CULT). Orașele-gazdă primesc 1,5 milioane EUR din partea programului „Europa creativă” pentru a pune în aplicare un program cultural.
Capitalele europene ale culturii au devenit una dintre cele mai cunoscute inițiative ale UE, iar până în prezent titlul ECoC a fost acordat unui număr de aproape 60 de orașe din 30 de țări.