Comitetul Economic și Social European (CESE) a dat undă verde cu prudență strategiei de apărare renovate a Europei în trei avize, toate subliniind necesitatea unei abordări strategice pe termen lung. Cu toate acestea, persistă preocupări cu privire la viabilitatea financiară și la acceptarea publicului.
CESE a adoptat trei avize în luna mai, oferind o analiză cuprinzătoare a strategiei de apărare modernizate a Europei. Deși își susține viziunea pe termen lung în avizul său privind Strategia industrială europeană de apărare (EDIS), în avizul privind Programul european pentru industria de apărare sunt exprimate preocupări cu privire la implementarea și finanțarea pe termen scurt. O opinie separată, intitulată Industria dronelor: un studiu de caz pentru autonomie strategică pledează pentru o foaie de parcurs de producție internă.
Trecerea de la măsuri reactive la un plan structural pe termen lung
CESE salută Strategia industrială europeană de apărare (EDIS) ca un pas semnificativ către o poziție europeană de apărare mai puternică. Acesta aplaudă în special trecerea de la măsuri reactive la un plan structural pe termen lung. În centrul acestui plan se acordă prioritate furnizorilor europeni pentru nevoile de apărare ale Europei, reducând dependența de actorii externi. De asemenea, CESE pledează pentru parteneriate cu țări care împărtășesc valorile Europei pentru a atinge obiectivele strategiei.
Își poate permite Europa visele de apărare?
În ciuda sprijinului EDIS, Comitetul pune la îndoială viabilitatea financiară a acestuia. Acesta consideră că bugetul actual de 1,5 miliarde EUR pentru Programul european pentru industria de apărare (EDIP) este inadecvat. Avizul CESE privind EDIP recomandă o creștere a finanțării pe termen mediu pentru a sprijini obiectivele programului dincolo de nevoile imediate ale Ucrainei.
Pentru a asigura stabilitatea pe termen lung pentru Baza tehnologică și industrială europeană de apărare (EDTIB), CESE solicită un plan cuprinzător care să prezinte creșterea cheltuielilor și achizițiilor de arme în timp. Acest lucru ar permite întreprinderilor să investească cu încredere în producția europeană de apărare și să sprijine planurile de producție pentru echipamente militare.
CESE vede oportunități suplimentare în afara capacităților militare. Avizul sugerează promovarea sinergiilor între sectorul apărării și cel civil, în special cu întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) și cu întreprinderile nou-înființate. Acest lucru ar putea duce la progrese tehnologice de care beneficiază atât aplicațiile militare, cât și cele civile.
O provocare de relații publice
CESE identifică percepția publicului ca un potențial obstacol pentru planul de apărare al Europei. Comitetul avertizează că o strategie de apărare puternică într-o societate democratică are nevoie de înțelegere și sprijin public. Nerespectarea preocupărilor publice, sugerează CESE, ar putea fi călcâiul lui Ahile al întregii strategii. Din acest motiv, Comitetul îndeamnă Comisia Europeană să intensifice eforturile de comunicare, explicând provocările finanțării comune a apărării și rolul acesteia în construirea securității comune.
Dronele ocupă centrul scenei
CESE evidențiază tehnologia dronelor ca fiind o schimbare a jocului pentru autonomia strategică europeană și pledează pentru o legătură strânsă între Strategia europeană pentru drone și EDIS, încurajând o industrie națională de producție a dronelor prin contracte de achiziții consecvente.
În avizul său cu privire la strategia dronelor, Comitetul subliniază și mai mult necesitatea colaborării și inovației, valorificând legislația precum Legea AI și Legea Chips pentru a consolida securitatea națională, creșterea economică și independența strategică. Acesta recomandă o „Foaie de parcurs strategică pentru tehnologia dronei” pentru a ghida progresele în tehnologiile critice ale dronelor și sistemele de drone cu dublă utilizare.
Cele trei avize ale CESE subliniază importanța unei industrii europene de apărare bine finanțate, focalizate strategic, cu finanțare puternică și sprijin public. Succesul EDIS depinde de faptul că Uniunea Europeană îi convinge pe cetățeni că o strategie de apărare puternică nu se referă doar la politica externă, ci și la protejarea modului lor de viață. Comitetul subliniază colaborarea, inovația și accentul pe aplicațiile militare și civile ale tehnologiei pentru a asigura o Europă sigură și prosperă.