Companiile din energie cer un alt sistem de sprijin pentru consumatori, mai simplu, în locul plafonării prețurilor

Mihai Nicuţ (e-nergia.ro)

Companiile din sectorul furnizării de energie electrică nu susțin plafonarea prețurilor la energie și gaze, care este posibil să fie decisă de Parlament și propun un mecanism mai simplu, spun ele, de sprijin al consumatorulor casnici și comerciali de gaze și energie electrică, afectați de creșterile mari ale facturilor.

După cum știm, Senatul a votat deja un mecanism de sprijin al consumatorilor de gaze și energie, aplicabil în perioada 1 noiembrie-31 martie, care, pentru a deveni lege, trebuie să treacă și de Camera Daputaților.

În esență prețurile finale la gaze și energie electrică pentru casnici se plafonează la un leu/kWh la electricitate, respectiv 37 de bani/kwh la gaze, pentru toți consumatorii. Ulterior, la energie electrică se va acorda suplimentar și direct, în factură, o reducere de 29 de bani/kWh la energie electrică și o reducere de 33% a prețului fără taxe al gazului, în limita unui consum de 1.500 kWh de electricitate și a unuia de 1.000 mc de gaze, în cele cinci luni. Marja de profit a furnizorului e plafonată la 5%.
Pentru non-casnici din factură se vor elimina contribuția de cogenerare și certificatele verzi, iar TVA scade la 5%.

Reducerile sunt acordate direct și obligatoriu de furnizori clienților pe perioada sezonului rece, urmând ca banii ( diferența dintre prețurile mai mari de achiziție și prețurile mai mici de vânzare) să le fie returnați de stat, de la buget. Mecanismul de compensare îi face însă pe furnizori să se teamă că nu vor recupera la timp banii de la stat, puteți citi despre asta accesând linkul de mai jos:

Furnizorii de energie și gaze, obligați de lege la compensări și plafonări de prețuri la clienți finalii, se tem că statul nu le va da banii înapoi

De ce n-ar fi benefică plafonarea

Asociația Companiilor de Utilități (ACUE), care reprezintă marile firme de furnizare și distribuție, nu susține ideea de plafonare a prețurilor și a trimis o informare în acest sens atât Guvernului cât și Parlamentului, cu alte soluții, mai simple, consideră ea într-un document intrat în posesia noastră.

“Măsura plafonării prețurilor pe segmentul de furnizare, propusă prin proiectul de lege, nu este o măsură indicată prin recomandările Comisiei Europene, iar Federația ACUE nu susține o astfel de decizie.

În linie cu directivele europene, Guvernul, cu avizul Consiliului Concurenței, poate interveni în formarea prețurilor pentru furnizarea energiei electrice către consumatorii casnici vulnerabili sau afectați de sărăcia energetică, după notificarea Comisiei Europene a acestor măsuri în termen de o lună de la adoptarea acestora. Totuși, toate intervențiile publice în formarea prețurilor pentru furnizarea energiei electrice trebuie:
• să urmărească un interes economic general și să nu depășească ceea ce este necesar pentru a atinge acel interes economic general;
• să fie clar definite, transparente, nediscriminatorii, măsurabile, ușor de implementat și monitorizat;
• să garanteze accesul egal la clienți al operatorilor economici din domeniul energiei din Uniune;
• să fie limitate în timp și proporționale în ceea ce privește beneficiarii lor;
• să nu conducă la costuri suplimentare pentru participanții la piață într-un mod discriminatoriu.

Prin impunerea aceluiași plafon tuturor furnizorilor, măsura va genera genera inechitate în rândul acestora; având în vedere că tarifele reglementate din componenta prețului final sunt diferite în funcție de operatorul de distribuție, măsura va conduce la tratament diferențiat între furnizori.

În plus, tarifele reglementate pot suferi modificări în perioada de referință (ex. taxa de cogenerare, acciza corelată cu cursul EUR), impunând fie modificarea, fie creșterea efortului bugetar pentru compensarea diferențelor către furnizori.

Mai mult, pentru a nu distorsiona valoarea reală a sumelor de recuperat, prețul de referință pentru stabilirea sumelor ce urmează a fi compensate de către statul român trebuie să se raporteze la un interval de timp similar celui pentru care se alocă compensarea”.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW