marți, 27 octombrie
9.4 C
București
marți, 27 octombrie

Companiile media europene vor negocia drepturile de autor cu giganții internet

Potrivit acordului care include prevederi referitoare la protejarea libertății de expresie, autorii și editorii de presă vor putea negocia drepturile de autor cu giganții internet.

Acordul la care au ajuns negociatorii Parlamentului European și ai Consiliul Europei vizează să asigure aplicarea legislației privind drepturile de autor și în cazul mediului digital. YouTube, Facebook și Google News sunt câteva din companiile de internet care vor fi cel mai mult afectate de noua legislație. 

Fragmente din articolele de presă pot fi partajate în continuare, la fel ca și GIF-urile și memele. 

Giganții tehnologiei, obligați să împartă veniturile cu artiștii și jurnaliștii

Acordul va consolida șansele deținătorilor de drepturi, în special muzicieni, artiști interpreți și scenariști, ca și ale editorilor de presă, de a negocia acorduri mai bune privind plata pentru utilizarea lucrărilor lor pe platformele de internet. 

Garantarea libertății de expresie

Partajarea de fragmente din articolele de știri nu angajează drepturile de autor ale casei de presă care a produs articolul partajat. Acordul conține totuși și prevederi care să prevină abuzurile agregatorilor de știri. „Fragmentul” poate să apară deci în fluxul de informații al Google News, de exemplu, sau atunci când un articol e partajat pe Facebook, cu condiția să fie „foarte scurt”. 

Încărcarea de lucrări protejate în scopuri precum citarea, critica, recenzia, caricatura, parodierea sau pastișele sunt protejate de acord, asigurând că memele și GIF-urile vor fi disponibile și pot fi partajate pe platformele de internet. 

Prevederile nu se aplică enciclopediilor online

Acordul precizează că încărcarea de opere în enciclopediile online în scopuri non comerciale, precum Wikipedia, sau platformele de software cu sursă deschisă, precum GitHub, sunt automat excluse din scopul legislației.

Platformele nou înființate vor fi obiectul unor obligații mai reduse decât cele deja existente. 

Drepturi de negociere pentru autori și artiști

Autorii și artiștii interpreți vor putea să ceară plata unei remunerații suplimentare de la exploatatorul drepturilor lor atunci când suma stabilită inițial este disproporționat de mică în comparație cu beneficiile avute din distribuția lucrărilor lor. 

Care este situația în acest moment și cum se va modifica după acord

În prezent, companiile de internet nu sunt interesate să semneze acorduri de licență cu deținătorii de drepturi, deoarece ei nu se consideră responsabili pentru conținutul pe care îl încarcă utilizatorii.

Acestea sunt obligate doar să retragă conținutul care încalcă drepturile de autor atunci când un deținător de drepturi le cere acest lucru. Totuși, această procedură e dificilă și nu garantează venituri corecte pentru deținătorii de drepturi.

Companiile de internet vor deveni direct responsabile, ceea ce va crește șansele deținătorilor de drepturi (în special muzicieni, artiști interpreți, cât și editorii de presă și jurnaliștii) de a obține acorduri corecte de licență și, prin urmare, o remunerație corectă pentru utilizarea lucrărilor lor în mediu l digital. 

Raportorul Axel Voss (EPP, DE) a declarat: „Acest acord este un pas important pentru a corecta o situație care a permis câtorva companii să câștige sume imense de bani, fără a remunera în mod corect mii de artiști și jurnaliști pentru munca lor. În același timp, acest acord conține numeroase prevederi care vor garanta că internetul rămâne un spațiu de liberă exprimare. Aceste prevederi nu erau necesare în sine, deoarece ele nu vor crea noi drepturi pentru deținătorii de drepturi. Cu toate acestea, am ținut cont de îngrijorările exprimate și am decis să acordăm o dublă garanție pentru libertatea de expresie. Memele, GIF-urile, fragmentele sunt acum mai protejate ca oricând.”

Când se va aplica acordul

Acordul se va aplica după ce va fi aprobat de Consiliu și votat în plen de către Parlament.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW