luni, 24 februarie, 2020
6.6 C
București

Companiile și investitorii vor să cunoască riscurile afacerilor

Companiile și investitorii cred cărapoartele de audit ar trebui să conțină mai multe informații despre perspectivele și riscurile pe care le-ar putea întâmpina afacerile, precum și despre capacitatea acestora de a face față, potrivit unui sondaj privind îmbunătățirea activității de audit realizat de PwC, Viitorul Auditului: Perspective și cum ar putea evolua.

Majoritatea celor intervievați apreciază calitatea activității de audit din prezent, însă consideră că poate fi îmbunătățită, inclusiv prin automatizare și inteligență artificială (AI) care le-ar permite auditorilor să elimine activitățile repetitive și să se concentreze mai mult pe înțelegerea afacerilor.

„Auditul este foarte important și trebuie să evolueze, Dacă o companie are probleme, efectele sunt resimțite atât de către acționari, cât și de piața în care activează sau de alte sectoare. În acest context au apărut multe întrebări despre viitorul auditului, iar sondajul PwC este un punct de pornire în acest demers care impune o revizuire fundamentală a întregului sistem de raportare pentru a le da părților interesate siguranța că informațiile sunt de încredere”, spune Kenneth Spiteri, Partener Servicii de Audit, PwC România.

Rezultatele sondajului

  • Atât comunitatea de investiții (68%), cât și liderii de afaceri (80%) consideră că auditul statutar din prezent satisface nevoile companiilor.
  • 41% dintre investitori și 68% dintre firmele chestionate consideră că auditul răspunde nevoilor investitorilor.
  • Aproximativ 72% dintre investitori și 79% dintre companii vor mai multe informații despre perspectivele și riscurile viitoare ale unei companii în cadrului unui audit statutar.
  • 76% dintre investitori și 84% dintre liderii de afaceri consideră că utilizarea tehnologiei precum AI, automatizare, analiza datelor ar crește eficiența cu care se efectuează auditul.
  • Deși există un consens că tehnologia va crește nivelul de control și calitatea generală a auditurilor, doar 37% dintre companii și 36% dintre investitori cred că tehnologia va permite auditorilor să înțeleagă mai bine o afacere.
  • Există, de asemenea, un sprijin larg pentru consolidarea calității raportării, prin aducerea controalelor interne ale companiei în domeniul de audit și apetitul puternic al investitorilor (64%) și al firmelor (82%) – mari și mici, listate și de familie – pentru ca auditul să fie flexibil și adaptat la tipul de companie auditată. 

„Chiar dacă prin natura sa, auditul se referă la trecut, investitorii și celelalte părți interesate sunt mult mai preocupate de viitor. Din acest motiv, din sondaj a rezultat că își doresc din partea auditului un singur raport coerent pe baza căruia să poată lua decizii informate. Se așteaptă ca auditori să aibă o înțelegere mai profundă a afacerii si șă le furnizeze mai multe informații despre perspectivele companiei și scenariile în care modelul de afaceri ar putea eșua”, arată Kenneth Spiteri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Calendar

Astăzi La Cinemax Veranda (20.15), Hollywood Multiplex (15.45, 21.30), Cinema City Sun Plaza (12.40,...

Xi Jinping: Epidemia cu coronavirus este “cea mai gravă urgenţă sanitară care a lovit China din 1949 până în prezent”

Agenția Xinhua anunță că, duminică, președintele Xi Jinping a participat la o reuniune - sub formă de teleconferință -...

Slovacia: amplă manifestație, la doi ani de la asasinarea jurnalistului de investigații Jan Kuciak și a logodnicei sale

În urmă cu doi ani, la 21 ianuarie 2019, Slovacia afla de asasinarea jurnalistului angajat prin scrisul său împotriva...

Extindere geografică a focarelor de contaminare cu coronavirus

Agențiile internaționale de presă transmit tot mai multe informații ce confirmă o creștere a numărului cazurilor de contaminare și decese...

TRENDING

“România Reciclează” ajunge din nou în Cluj. Locuitorii din Cămărașu reciclează pe 10 octombrie

Asociația Environ în parteneriat cu Asociația Sistemul Național de...

A crescut cifra de afaceri în comerţul cu ridicata

În luna martie 2019, cifra de afaceri...