Forumul Român Pro-Vaccinare salută eforturile Ministerului Sănătății de a crește accesul populației la vaccinare și consideră că decizia de a compensa o serie de vaccinuri reprezintă un pas esențial în acest sens. Totodată, este o măsură care va duce la o mai bună protejare împotriva bolilor transmisibile și netransmisibile, cu impact pozitiv asupra sănătății populației, economiei și bugetului de stat. Astfel, populația României va fi mai bine protejată inclusiv împotriva unor boli cronice grave. De altfel, vaccinurile care protejează contra mai multor tipuri de cancer sunt acum disponibile gratuit și compensat în România.
Prin aceste măsuri, mecanismul de vaccinare din România este substanțial optimizat. Forumul Român Pro-Vaccinare consideră că populația trebuie să fie informată și să înțeleagă care sunt modificările și cum vor influența ele parcursul pacienților. În acest sens, Forumul Român Pro-Vaccinare face următoarele precizări:
- Vacinurile care vor fi compensate sunt: vaccinul gripal, vaccinul pneumococic, vaccinul meningococic, vaccinul HPV, vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular pentru adult (dTPa), vaccinul hepatitic B (VHB), vaccinul rujeolă–oreion-rubeolă (ROR) și vacinul varicelic;
- Vaccinul gripal este compensat de la 1 octombrie 2023, în timp ce toate celelalte vor fi compensate începând cu 1 decembrie 2023;
- Regimul de compensare a vaccinurilor va fi de 50% pentru:
- vaccinarea împotriva gripei pentru persoanele cu vârsta ≥ 45 ani și < 65 de ani, fără boli cronice;
- vaccinarea împotriva infecției cu HPV pentru femeile cu vârsta ≥ 19 ani și ≤ 45 de ani.
- Regimul de compensare a vaccinurilor va fi de 100% pentru grupele populaționale desemnate de către Ministerul Sănătății la propunerea Comitetului Național de Vaccinologie. Lista persoanelor eligibile cuprinde persoanele aflate în categoriile de risc și pacienții cu boli cronice, iar această listă poate fi consultată la acest link.
Cum se va efectua vaccinarea împotriva gripei sezoniere?
În cazul vaccinului gripal, compensat de la 1 octombrie 2023, pașii de urmat pentru pacienți sunt următorii:
1. Consultul la medicii de toate specialitățile aflați în contract cu o casă de asigurări de sănătate;
2. Eliberarea rețetei compensate pentru vaccinare;
3. Ridicarea vaccinului din farmacie conform cotei de compensare (50% sau 100%);
4.A. Transportarea vaccinului NUMAI în condițiile de temperatura optimă (2-8 grade) la medicul vaccinator;
SAU
4.B. Efectuarea vaccinului în farmaciile înscrise în programul pilot de vaccinare (Informațiile se regăsesc în ”Tabel farmacii vaccinare” la următoarea adresă https://ms.ro/ro/informatii-de-interes-public/pacienti/farmacii-%C8%99i-drogherii/ );
5. Vaccinarea în cabinetul medicului vaccinator (exemplu medici de familie, epidemiologi, infecționiști, pediatri);
6. Raportarea vaccinării în RENV.
“Vaccinarea reprezintă un pilon esențial al sănătății publice, fiind considerată la nivel global una dintre cele mai importante și eficiente metode de prevenție. Pentru ca noua strategie națională de vaccinare să își atingă scopul pentru care a fost creată, este esențial ca populația din țara noastră să beneficieze de o informare corectă, din surse sigure, bazată pe dovezi științifice. De aceea, este imperios necesar ca noi, medicii din toate specialitățile să ne unim eforturile și să-i informăm pe pacienții noștri, atât despre beneficiile și siguranța vaccinării, cât și despre schimbările apărute în accesul populației la vaccinare, schimbări menite să faciliteze și să crească accesul la vaccinare”, a declarat Prof. univ. Dr. Victoria Aramă, Preşedintele Societăţii Române pentru Strategii de Vaccinare şi Promovare a Sănătăţii, membru fondator al Forumului Român Pro-Vaccinare.
Forumul Român Pro-Vaccinare își propune să contribuie la conturarea și implementarea celor mai bune soluții pentru dezvoltarea, promovarea și aplicarea strategiilor de prevenție prin vaccinare în România. Forumul este o platformă de dialog ce reunește într-un efort comun pro-vaccinare reprezentanți ai societăților medicale și asociațiilor de pacienți, ai industriei farmaceutice, membri ai comunității academice și de cercetare, precum și autorități centrale si locale.
Misiunea Forumului Român Pro-Vaccinare este de a contribui, prin definirea unor politici publice integrate, la conștientizarea și promovarea importanței și beneficiilor vaccinării pe tot parcursul vieții, precum și la promovarea prevenției în general, prin creșterea ratelor de vaccinare și protejarea populației, a sistemului de sănătate și a economiei românești de povara bolilor transmisibile. Mai multe detalii aici: http://forumprovaccinare.ro/.