Comunitatea românilor din zona Bonn, o prioritate pentru ministrul Natalia-Elena Intotero

O comunitate românească numeroasă, de aproape 130.000 de persoane, este stabilită în landul german Renania de Nord-Vestfalia iar mesajul Nataliei-Elena Intotero către românii de aici este că România nu i-a uitat şi că, indiferent unde se află, ei sunt importanţi pentru ţară, precizează un comunicat transmis de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

Este pentru prima dată când un ministru pentru românii de pretutindeni vine în întâmpinarea dorinţei lor de a dialoga cu reprezentanţi ai Guvernului României.

Ministrul şi-a dorit să afle de la reprezentanţii românilor din zonă care sunt situaţiile în care ar avea nevoie de sprijin şi i-a invitat luni, 23 septembrie, la o întâlnire la sediul Consulatului General al României la Bonn.

Participanţii au răspuns cu deschidere şi entuziasm invitaţiei la dialog şi au adresat numeroase întrebări. Au cerut informaţii despre votul în străinătate la alegerile prezidenţiale din noiembrie pentru că, deşi sunt de ani buni departe de ţară, vor să se implice activ. Pentru a veni în întâmpinarea lor, la aceste alegeri s-a solicitat triplarea numărului de secţii de votare din circumscripţia Consulatului General la Bonn.

Natalia-Elena Intotero i-a încurajat pe români să se informeze înainte de a lua decizia de a lucra sau studia în străinătate şi le-a transmis că este foarte important să cunoască legile din ţara unde aleg să plece. Un exemplu îl reprezintă legislaţia muncii, care poate diferi foarte mult de cea din România, iar lipsa informării duce la numeroase situaţii critice pentru angajaţi.

De altfel, chiar în urmă cu un an, o delegaţie a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP) s-a deplasat lângă Bonn, la Bornheim, unde fuseseră denunţate abuzuri asupra muncitorilor români de la o fermă din zonă. Ministrul a spus că este de datoria autorităţilor române să fie aproape de cetăţeni, mai ales în momentele de cumpănă.

În timpul discuţiei, Natalia-Elena Intotero i-a încurajat pe românii din regiune să depună proiecte la MRP. Ea a arătat că finanţările oferite de minister sunt un sprijin real pentru comunitatea românească, pentru a-şi păstra identitatea naţională şi de a nu pierde legăturile cu România. În zona de competenţă a CG Bonn trăiesc aproximativ 270.000 de români, cei mai mulţi fiind angajaţi în domeniul medical, în IT sau în construcţii.

Din delegaţia condusă de ministrul pentru românii de pretutindeni au mai făcut parte reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe (MAE) şi ai Autorităţii Electorale Permanente (AEP).

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW