Pe 17 februarie 2023, Organizația Femeilor Antreprenor din România a desfășurat la Târgu Mureș conferința națională „Femeia de astăzi – activ implicată în economie și societate”.
Soós Zoltán, primarul orașului Târgu Mureș, a adresat mesaje de bun-venit și de salut, menționând că ”Noi, politicienii, nu suntem cei chemați să spunem câte fabrici, cu câte locuri de muncă trebuie create. Dar știm că banii se duc acolo unde există infrastructură de afaceri și transport bun.”
”Conferința organizată de OFA UGIR și-a propus să dezbată teme importante pentru noi și să caute soluții pentru problemele actuale ale economiei, prin vocea femeilor antreprenor, a invitaților. Avem astăzi în sală antrepenori din 17 județe și ne dorim ca prin ideile și soluțiile oferite ascultătorilor, să găsim un plan pentru dezvoltarea regiunii și să identificăm pilonii pe care trebuie să ne axăm”, a subliniat în deschiderea primului panel Kozma Mónika, Președinte OFA UGIR Mureș și gazda Conferinței.
Primul panel – Care sunt pilonii pe care se bazează o dezvoltare economica regională durabilă?, moderat de Kozma Mónika, a revelat următoarele aspecte:
–Tánczos Barna, Ministrul mediului, apelor și pădurilor, a subliniat că dezvoltarea durabilă, care presupune folosirea chibzuită a resurselor, cu grija față de mediu, nu înseamnă reducerea profiturilor. Prin diversele programe care vizează mediul (Repower EU, dezvoltare durabilă, tranziție justă), România poate atrage 80 de miliarde de EUR. ”Îngrijorarea mea este că nu avem suficiente resurse umane, know-how, întreprinzători pentru a cheltui acești bani”. Întrebat de finanțările din PNRR pentru mediu, ministrul a declarat că, din păcate, ”avem 0 lei în PNRR pentru utilaje de exploatare forestieră durabilă”, deoarece forurile europene nu au acordat credibilitate ţării noastre, după ce anumite persoane au tăiat pădurile de pe munţi întregi.
Cu referire la viitorul sectorului automotive în Europa și implicit în România, ministrul a arătat că în conformitate cu decizia asumată de statele membre UE din 2035 nu vom avea mașini noi cu mototare cu ardere internă puse pe piață, doar electrice. România a susținut puternic necesitatea de a efectua în ani 2026-2028 analize privind evoluția economiilor statelor membre, mai ales legat de provocările actualului război din Ucraina și a crizelor multiple pe care le traversăm, dar această solicitare a fost respinsă. Ministerul mediului a gândit un program de susținere pentru parcul auto, acordând 11.000 EUR prin programul Rabla+ pentru mașini electrice.
În ceea ce privește managementul și reciclarea deșeurilor, ministrul a invitat companiile private să se asocieze pentru a crea OTR-uri proprii responsabile (Organizații de Transfer de Responsabilitate). Ghidul de finanțare pentru tehnologiile de reciclare va fi pus în consultare publică în ultima decadă a lunii februarie, se încearcă și pregătirea componentei de tratare a deșeurilor, iar finanțarea acordată se va ridica la 50-75% din investiția totală.
– Andrei Oltean, Directorul de dezvoltare al IRUM SA Reghin, singurul producător român de utilaje articulate forestiere şi de tractoare agricole autohtone, a arătat că sunt multe elemente care trebuie luate în seamă pentru a susţine o dezvoltare economică durabilă.
„Primul lucru pe care noi l-am făcut a fost să investim într-un centru de cercetare şi dezvoltare, centru unic în Europa de Est pe tipul acesta de utilaje, unde căutăm soluţii care să fie atât în beneficiul utilizatorului final, cât şi în beneficiul mediului înconjurător. Avem utilaje care sunt la cele mai înalte standarde din punct de vedere al emisiilor şi utilajele noastre practic sunt destinate pieţelor din Europa de Vest şi America. Un alt element foarte important când produci este să te adaptezi noilor tehnologii şi mai ales când vine vorba de protecţia mediului, să foloseşti aceste tehnologii cu scopul şi cu voinţa de a proteja mediul, lucru pe care fabrica noastră l-a făcut”.
Întrebat cum ajunge un fermier să fie prietenos cu mediul, Andrei Oltean a declarat „Partea prietenoasă cu mediul am văzut-o mai mult în zona fermierilor mari, care sunt mult mai dezvoltaţi şi au o altă putere de investiţie, chiar şi în instalaţii de cogenerare foarte interesante.”
–Paul Ilea, directorul general Hirschmann Automotive SRL, a arătat că implementarea standardului ISO 14001 și auditare anuală au adus companiei credibilitate și permit urmărirea valorilor PPC ale firmei: profit, planetă, comunitate. În ceea ce privește provocarea de a valorifica bateriile uzate ale mașinilor electrice, există exemplul oferit de Germania, care folosește bateriile uzate pentru stocarea temporară a energiei produse în exces de parcurile eoliene, pentru compensare în perioade de funcționare la subcapacitate.
– Gogolák Zsolt, proprietar şi CEO Multinvest Group a subliniat importanța deosebită a pregătirii profesionale a persoanelor din sectorul construcțiilor, dar și în general. Tehnologiile într-adevăr avansează într-un ritm accelerat și de aceea ”smart trebuie să fie oamenii care să pună în practică tehnologiile smart”.
Al doilea panel – ”Abilitarea femeilor: un instrument valoros pentru creșterea economică și socială”, moderat de Amalia Georgescu, Vicepreședinte OFA UGIR Regiunea de Nord-Est și Președinte OFA UGIR Iași s-a concentrat pe reliefarea unor modele de succes, de cariere inspiraționale și reușite în carieră, de multe ori unice și/sau de pionierat.
– Dumitrița Gliga, deputat, Comisia specială a Camerei Deputaţilor pentru automatizare şi viitorul muncii a încurajat femeile care lucrează pentru a obține ceea ce-și doresc, ”După multe provocări, apar și oportunitățile”. A arătat că în societatea românească, conform unui studiu, 83% din repondenți au susținut că femeile trebuie să muncească, dar 53% susțin că copiii sunt afectați de faptul că mamele lor lucrează. Nu există rețete și de aceea fiecare femeie, atunci când decide să facă mai mult în societate, are o echipă în jurul său. Iar lucrurile bine puse la punct într-o echipă fac ca lucrurile să meargă și fără implicarea directă a femeii-lider. ”Nimeni nu e de neînlocuit în lumea asta profesională. Dacă membrii echipei știu ce este de făcut, atunci poți să accepți noi provocări”.
–Csép Éva Andrea, deputat, Comisia specială a Camerei Deputaţilor pentru automatizare şi viitorul muncii, Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi, a menționat importanța legiferării concediului paternal, pentru a încuraja dezvoltarea profesională a femeilor. Totodată a prezentat proiectul transpartinic privind prezența obligatorie pe listele electorale a cel puțin 30% femei, pe locuri eligibile.
– Mara-Cristina Togănel, Prefect de Mureș, a subliniat că astăzi o reală provocare reprezintă reacțiile pe care le vom avea, atitudinea pe care o vom adopta și cum ne vom poziționa față de inovațiile tehnologice și inteligența artificială.
– un adevărat model inspirațional am regăsit în intervenția Doamnei Dr.habilit.Prof. Mártha Orsolya, UMFST Târgu Mureș, care a arătat că în ultimii ani medicina s-a feminizat și, în general, dacă investești mult în perfecționarea, profesionalizarea ta, rezultatele cu certitudine vor apărea. Îndemnul adresat femeilor antreprenor participante a fost ”Nu renunța niciodată!”
Un moment aparte în cadrul conferinței l-a constituit lansarea programului ”FEMEIA ÎN CONSTRUCȚII” – inițiat de către Gogolák Margit, co-proprietar și CEO Multinvest Group și coordonat de către Besenyei Sarolta, manager IncubCenter, vicepreședinte al Asociației Smart City Romania.
Programul a fost inițiat pornind de la faptul că resursele care conlucrează pentru construirea viitorului sunt:
- Oamenii bine pregătiți profesional;
- Companie bazată pe cunoștințe;
- Cu un pas înaintea tendințelor.
IncubCenter realizat de MultinvestGroup se dorește să fie acel ”ghișeu unic” pentru dezvoltarea antreprenorială în sectorul construcțiilor. Programul Femeia în construcții va funcționa ca o platformă de transfer tehnologic și transfer de cunoștințe și va reuni femeile prezente astăzi în construcții pentru mentorat adresat femeilor care-și doresc să intre în acest sector în continuare puternic masculinizat, având doar 1 din 10 angajați ai industriei femei.
Tendințele din ultimii ani arată o migrare a femeilor din zona administrativă și de contabilitate, către domeniul de arhitectură și design interior, amenajări interioare și chiar project management în cadrul lucrărilor complexe.
Femeile pot activa cu siguranță în construcții și pot face față provocărilor din oricare dintre segmentele acesteia. Succesul acestora de la femei specializate în diferite meserii, la femei manageri, la femei proprietari de afaceri, este mult îmbunătățit de resursele de educație continuă oferite de #IncubCenter. Pentru mai multe informații despre program, înscriere pentru oferire de mentorat, sau beneficiere de servicii de mentorat, accesați:
https://www.incubcenter-startup.ro/program-national-femeia-in-constructii
Sesiunile de întrebări și răspunsuri au fost dinamice și au reprezentat nu doar un schimb de informații utile și concrete între vorbitorii din cele două paneluri și participanții la conferință, ci și ocazia colectării unor propuneri valoroase pe care Organizația Femeilor Antreprenor din UGIR le va prelua pentru a le transmite instituțiilor guvernamentale și locale cu care are un dialog constructiv.
Conferința poate fi urmărită integral pe pagina de facebook a OFA UGIR: