0.9 C
București
luni, 30 noiembrie

Concluziile raportului Mueller și replica Rusiei

Raportul procurorului special american Robert Mueller – de 448 de pagini – cu privire la amestecul rus în campania prezidenţială americană din 2016 a fost publicat într-o versiune cenzurată, relatează AFP, care prezintă principalele concluzii și dezvăluie încercarea președintelui american de a prelua controlul anchetei privind amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016.

Primul volum al raportului este consacrat eventualei complicități între echipa de campanie a lui Trump și Rusia, iar al doilea tentativelor de același fel de obstrucționare a anchetei Mueller de către președintele SUA.

În pofida reacției președintelui Donald Trump din momentul în care secretarul Justiţiei de la acea vreme, Jeff Sessions, l-a informat despre numirea procurorului special Robert Mueller – „O, Doamne. Este teribil. Este sfârşitul preşedinţiei mele. Am încurcat-o” – cuvinte rostite în timp ce se prăbușea în scaunul său din biroul oval, așa cum se consemnează în raportul procurorului Mueller, care se sprijină aici pe note luate de şeful de cabinet al lui Sessions – procurorul Mueller conchide că nu a existat vreo înţelegere între membrii echipei lui Trump şi Rusia, în pofida numeroaselor contacte, mai mult sau mai puţin discrete.

Robert Mueller arată că preşedintele a încercat – timp de luni de zile, atât în public, cât şi în privat – să-i dejoace investigaţiile, însă a eşuat dintr-un motiv: ”persoanele care-l înconjoară pe preşedinte au refuzat să-i execute ordinele sau să dea curs cererilor sale”.

Preşedintele i-a ordonat, astfel, şefului serviciilor juridice ale Casei Albe să pună ca procurorul special să fie destituit, însă Don McGahn a refuzat să se supună.

Trump şi-a multiplicat presiunile asupra secretarului Justiţiei şi unor martori-cheie, ceea ce i-a obligat pe colaboratorii săi să mintă presa sau în comunicate.

”Vederea actelor în ansamblul lor poate permite să se ilumineze sensul acestora”, scrie Robert Mueller, care prezintă, în zeci de pagini, o dare de seamă minuţioasă a maşinaţiunilor şi minciunilor la Casa Albă.

În privința amestecului rus, procurorul nu are vreo îndoială: ”statul rus s-a amestecat în alegerile prezidenţale din 2016 în mod sistematic”.

”Mai întâi, o organizaţie rusă a purtat o campanie pe reţele de socializare care l-a favorizat” pe Donald Trump şi a ”denigrat-o” pe rivala sa democrată Hillary Clinton.

Apoi hackeri ruşi, provenind de la serviciul militar rus de informaţii GRU au piratat mesaje aparţinând Partidului Democrat şi ale unui apropiat al lui Hillary Clinton, difuzate pe Internet de către site-uri anonime şi de către WikiLeaks, care a primit mesajele furate direct de la ruşi.

Mueller a informat că Trump a fost tulburat de numirea lui Robert Mueller, susţinând că acest lucru înseamnă „sfârşitul mandatului său”. Investigaţia a descoperit, de asemenea, că, „în unele situaţii, echipa de campanie a lui Donald Trump a fost receptivă la ofertele ruşilor în timpul alegerilor prezidenţiale din 2016 „Investigaţia a descoperit mai multe legături între oficiali ai echipei de campanie a lui Trump şi persoane conectate la guvernul rus.

Aceste legături includ şi oferte de ajutor în campanie. În unele situaţii, echipa de campanie a fost receptivă la oferte, în timp ce în altele oficialii s-au retras. În final, investigaţia nu a stabilit că a existat coordonare cu guvernul rus”, se arată în raport, relatează news.ro.

Ministerul rus de Externe a respins vineri concluziile raportului Mueller, potrivit cărora Moscova s-a amestecat în alegerile americane în 2016, apreciind că procurorul special nu a adus vreo probă în acest sens, potrivit agenţiilor ruse de presă, relatează Reuters.


- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW