Condiționalitatea privind statul de drept: Parlamentul European dorește lansarea fără întârziere a investigaţiilor

  • Orientările în curs de elaborare de către Comisia Europeană nu sunt necesare.
  • Parlamentul trebuie să continue pregătirile în vederea acționării în justiție a Comisiei pentru „lipsa de acțiune”

Regulamentul privind condiționalitatea bugetară nu necesită nicio clarificare suplimentară, iar încălcările statului de drept trebuie abordate cât mai curând posibil.

Într-o rezoluție adoptată joi, cu 529 voturi pentru, 150 împotrivă și 14 abțineri, eurodeputații regretă decizia Comisiei Europene de a respecta concluziile fără caracter obligatoriu ale Consiliului European din decembrie 2020 și de a amana aplicarea Regulamentului privind condiționalitatea bugetară prin elaborarea unor orientări de aplicare, arată un comunicat PE.

Orientările nu ar trebui să restricționeze legislația

Deputații subliniază că orientările nu pot modifica, extinde sau restrânge textul regulamentului privind condiționalitatea bugetară. Pentru a aduce orice valoare adăugată, acestea trebuie să clarifice modul în care dispozițiile legislative vor fi aplicate în practică, subliniind procedura și metodologia, evitând în același timp definiții exhaustive ale conceptelor abstracte cuprinse în regulament.

De asemenea, aceștia solicită Comisiei să stabilească un „sistem clar, precis și ușor de utilizat” pentru depunerea plângerilor în temeiul regulamentului.

Încălcările statului de drept trebuie abordate fără întârziere

Eurodeputații solicită Comisiei să investigheze rapid orice posibile încălcări ale principiilor statului de drept „care afectează sau riscă să afecteze grav buna gestiune financiară a bugetului Uniunii”, subliniind că „situația din unele state membre justifică deja o acțiune imediată”.

Comisia ar trebui să raporteze Parlamentului cu privire la primele cazuri investigate cât mai curând posibil.

Parlamentul ar putea introduce acțiuni în justiție împotriva Comisiei Europene

Eurodeputații critică Comisia pentru faptul că nu a respectat termenul de 1 iunie 2021 stabilit de Parlament pentru a aplica regulamentul și a adopta orientările. Aceștia salută scrisoarea din 23 iunie a Președintelui Parlamentului în care se afirmă că, în cazul în care Comisia nu acționează, PE va lua măsuri în fața Curții de Justiție și adaugă că Parlamentul trebuie să continue pregătirile necesare impotriva Comisiei pentru „lipsa de acțiune”.

Intervenţii în dezbateri

„Oamenii sunt îngrijorați cu privire la libertățile lor, minoritățile sunt suprimate, presa liberă este închisă sau cumpărată de oligarhi guvernamentali, sistemele judiciare sunt politizate de părți, iar judecătorii independenți sunt înlocuiți de loialiști de partid. Toate acestea se realizează cu bani europeni și nu ar trebui să aibă loc în Europa în 2021”, a declarat coraportorul Petri Sarvamaa (PPE, Finlanda) în dezbaterea dinaintea votului. „Prin urmare, Parlamentul European a lansat procedura juridică pentru ca, începând din toamnă, Comisia să aplice Regulamentul privind condiționalitatea statului de drept”, a adăugat acesta.

„Din nou, vorbim despre mecanismul de condiționalitate privind statul de drept. Dar când vom vedea, în cele din urmă, câteva măsuri? Mecanismul a intrat în vigoare la 1 ianuarie, dar nu a fost pus în aplicare”, a declarat coraportoarea Eider Gardiazabal Rubial (S&D, Spania) în dezbatere înaintea votului. „Încă de la început, am fost foarte clari că aceste orientări nu erau necesare. Am convenit asupra unui regulament și ne așteptăm ca acesta să fie în sfârșit aplicat.”

Regulamentul referitor la condiționalitatea privind statul de drept este singurul act legislativ al UE care leagă respectarea statului de drept de accesul la fondurile UE. Acesta a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021. Cu toate acestea, nu au fost propuse măsuri în temeiul noilor norme. Consiliul European a solicitat Comisiei să amâne aplicarea acestora, astfel încât statele membre să o poată contesta în fața Curții de Justiție a UE (Polonia și Ungaria au făcut acest lucru la 11 martie 2021) și până când Comisia va elabora orientări specifice privind aplicarea.

Într-o rezoluție adoptată în martie 2021, PE a afirmat că aplicarea noului regulament nu poate face obiectul unor orientări.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW