Conferința privind viitorul Europei: lansarea platformei digitale multilingve

Viitorul este în mâinile tale

Reperul central al conferinței, lansat luni, 19 aprilie, de către copreşedinţii Comitetului executiv al Conferinței privind viitorul Europei, va permite cetăţenilor să contribuie la conturarea viitorului Uniunii Europene.

Comitetul executiv, format din reprezentanți ai Parlamentului European, ai Consiliului Uniunii Europene și ai Comisiei Europene, lansează platforma digitală multilingvă a Conferinței privind viitorul Europei, invitându-i pe toți cetăţenii UE să contribuie la conturarea propriului viitor și a viitorului Europei în ansamblul său. Platforma este disponibilă în 24 limbi și le permite astfel cetăţenilor din întreaga Uniune să împărtăşească și să facă schimb de idei și opinii prin intermediul unor evenimente online.

Președinția comună a conferinței a salutat lansarea platformei

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a declarat: „Platforma reprezintă un instrument-cheie care le permite cetăţenilor să participe și să aibă un cuvânt de spus cu privire la viitorul Europei. Trebuie să ne asigurăm că vocile lor vor fi auzite și că vor contribui la procesul decizional, în pofida pandemiei de COVID-19. Democrația europeană, de natură reprezentativă și participativă, va continu\ să funcționeze orice s-ar întâmpla, pentru că pe ea se bazează viitorul nostru comun”

Prim-ministrul Portugaliei, António Costa, în numele președinției Consiliului, a declarat: „A sosit momentul ca cetăţenii noștri să își împărtăşească activ ideile și principalele preocupări. Discuția nu ar putea avea loc într-un moment mai potrivit. Trebuie să ne pregătim acum pentru a ieși din această criză și mai puternici și pentru a fi gata în clipa în care vom depăși pandemia. Sperăm să continuăm să construim împreună Europa viitorului, o Europă mai echitabilă, mai ecologică și mai digitală care să răspundă aşteptărilor cetăţenilor noștri.”

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Sănătatea, schimbările climatice, locurile de muncă bune și durabile într-o economie din ce în ce mai digitală, starea societăţilor noastre democratice: îi invităm pe cetăţenii europeni să își facă auzită vocea, să își exprime preocupările și să ne spună care este Europa în care doresc să trăiască. Prin această platformă, toată lumea va avea posibilitatea de a contribui la conturarea viitorului Europei și de a interacționa cu alte persoane din întreaga Europă. Este o ocazie excelentă pentru cetăţenii europeni să se reunească în mediul virtual. Vă invităm să participați la dezbatere. Împreună, putem construi viitorul pe care ni-l dorim pentru Uniune.”

Conferința privind viitorul Europei reprezintă un exercițiu de democrație deliberativă fără precedent, deschis și incluziv. Scopul acesteia este să le ofere cetăţenilor din toate categoriile sociale, din întreaga Europă, un cuvânt mai greu de spus în legătură cu ceea ce aşteaptă ei de la Uniunea Europeană, iar opiniile lor ar trebui apoi să contribuie la orientarea direcției viitoare a UE și a politicilor sale. Președinția comună s-a angajat să ia măsuri în urma rezultatelor conferinței.

Context

Platforma digitală multilingvă este complet interactivă și multilingvă: cetăţenii pot interacționa unii cu alții și își discută propunerile cu cetăţeni din toate statele membre, în cele 24 de limbi oficiale ale UE. Cetăţenii din toate categoriile sociale sunt încurajaţi să contribuie în număr cât mai mare prin intermediul platformei la conturarea viitorului lor, dar și să o promoveze pe canalele de comunicare socială, cu hashtagul #ViitorulItiApartine.

Platforma va asigura transparenţă deplină – un principiu-cheie al conferinței – întrucât toate contribuțiile și rezultatele evenimentelor vor fi colectate, analizate, monitorizate și puse la dispoziția publicului. Principalele idei și recomandări de pe platformă vor fi utilizate drept contribuții pentru grupurile de dezbatere ale cetăţenilor europeni și pentru sesiunile plenare, unde vor fi dezbătute în vederea elaborării concluziilor conferinței.

Toate evenimentele legate de conferinţă care vor fi înregistrate pe platformă vor fi vizibile pe o hartă interactivă, care le va permite cetăţenilor să efectueze căutări și să se înscrie online. Organizatorii pot utiliza setul de instrumente disponibil pe platformă pentru a-și derula și promova inițiativele. Toți participanții și toate evenimentele trebuie să respecte Carta Conferinței privind viitorul Europei, care stabilește standarde pentru o dezbatere paneuropeană respectuoasă.

Platforma este organizată în jurul unor teme-cheie: schimbările climatice și mediul; sănătatea; o economie mai puternică și mai echitabilă; justiția socială și locurile de muncă; UE în lume; valori și drepturi, statul de drept, securitate; transformarea digitală; democrația europeană; migrația; educația, cultura, tineretul și sportul. Aceste teme sunt completate de o „cutie deschisă” pentru subiecte transversale și de altă natură (alte idei), cetăţenii fiind liberi să propună orice alte aspecte care îi preocupă, într-o abordare care se desfăsoară cu adevărat de la bază spre vârf.

Platforma oferă, de asemenea, informații cu privire la structura și activitatea conferinței. Această este deschisă tuturor cetătenilor UE, precum și instituțiilor și organismelor UE, parlamentelor naționale, autoritătilor naționale și locale și societăţii civile. Platforma va respecta pe deplin viață privată a utilizatorilor și normele UE privind protecția datelor.

- PUBLICITATE -

3 COMENTARII

  1. Diktatura nazista pentru ue, diktatura tarista pentru rusia, diktatura islamica pentru tyrcia, azerbaijan, albania, bosnia, diktatura reqala in uk etc.

      • Asta pentru ca: 1. restranje foarte multe drepturi ale omului; 2. face experimente medicale, sociale, economice pe oameni fara voia lor; 3.doreste exterminarea totala a popoarelor ‘inferioare’ din ue precum bulqaeii, romanii, qrecii etc.?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW