La cea de-a treia ediție a Forumului Internațional intitulat „Democrația: Valori comune pentru întreaga omenire”, care a avut loc recent la Beijing, peste 200 de invitați din mai multe țări, regiuni și organizații internaționale au purtat discuții aprofundate pe teme precum „Democrația și modernizarea guvernării”, „Inteligența artificială și viitorul democrației” și „Democrația și guvernarea globală într-o lume multipolară”. Consensul stabilit este că scopul democrației este de a asigura și de a spori bunăstarea întregii omeniri, de a respecta dreptul oamenilor din toate țările de a-și alege independent calea de dezvoltare și de a se opune creării de diviziuni, răspândirii de prejudecăți și distrugerii păcii în numele democrației.
„Cine definește democrația?”, „Care este scopul democrației?”, „Pe cine ar trebui să servească democrația?”. Aceste chestiuni, care sunt nucleul democrației, au fost dezbătute aprins de participanți. Fostul prim-ministru italian, Massimo D’Alema, consideră că democrația nu este o valoare exclusiv occidentală și că democrația occidentală nu poate fi exportată sau impusă altora. Este periculos ca persoane din Occident să încerce să modeleze confruntarea dintre Occident și restul lumii în numele democrației și chiar să spere să înceapă un nou Război Rece.
În ajunul forumului, CGTN, o filială a China Media Group, a realizat un sondaj în rândul a aproape 40.000 de persoane din 32 de țări. Potrivit rezultatelor, cel mai important sens al dezvoltării democrației este „garantarea dreptului fundamental la viață” (40,7%), urmat de „egalitate pentru toți” (29,3%) și „dezvoltare economică” (29%), urmate de „democrația în stil american promovează sistemul electoral un om-un vot” (12,4%) și „echilibrul puterii” (10%). Acest lucru arată că garantarea serioasă a dreptului la subzistență, a dreptului la dezvoltare și la o viață mai bună sunt principalele cerințe ale oamenilor din toate țările pentru dezvoltarea democrației.
Democrația nu este monopolul nimănui. O mai bună guvernare globală necesită reguli mai democratice. Aceste „consensuri” stabilite la Beijing au adus o nouă sursă de inspirație pentru comunitatea internațională, pentru a înțelege mai bine democrația.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV