Consiliul de securitate al ONU a promis examinarea candidaturii palestiniene până la finele lunii aprilie anul acesta. O cerere anterioară, formulată în 2011, a fost cu discreție respinsă, palestinienii mulțumindu-se atunci doar cu negocierea postului de observator. Acum este prima oară când demersul palestinian intră în faza de examinare, un „moment istoric” considerat de ambasadorul palestinian, dar ferm denunțat de omologul israelian.
Reamintim că, în prezent, Autoritatea Palestiniană dispune doar de un loc de stat observator și nu de membru al ONU. Speră însă ca, acum, să profite de emoția provocată de bombardamentele israeliene din Fâșia Gaza pentru a deveni membru plin al Națiunilor Unite. Ambasadorul israelian Gilad Erdan a criticat în termeni extrem de virulenți perspectiva examinării cererii palestiniene, interpretând-o ca o „victorie” de fapt a celor ce au comis și susținut atacul Hamas din 7 octombrie.
În prima etapă, cei 15 membri ai Consiliului de Securitate se vor reuni – în secret – în cadrul unui comitet special de examinare a aderării palestinienilor. Va trebui apoi ca în Consiliul de Securitate să se ajungă la un acord favorabil cu 9 voturi pentru și niciun veto din partea membrilor permanenți ai Consiliului. Dacă acesta votează pozitiv primirea Palestinei, ea va avea apoi nevoie de validarea cu două treimi din voturi în Adunarea Generală a ONU. Surse apropiate membrilor Consiliului au aflat însă că nu este exclus ca Statele Unite să opună veto-ul lor încă din faza din Consiliul de Securitate. Și atunci, întregul proces de primire în ONU se oprește. Pentru Statele Unite va fi totuși greu de asumat un veto. Căci, chiar dacă președintele Biden a spus în nenumărate rânduri că este în favoarea soluției „cu două state” și poziția Casei Albe nu s-a schimbat din 2011, chiar dacă ambasadoarea americană la ONU a reafirmat soluția cu două state, este necesar un acord bilateral prealabil între cele două state. Or, asta este pentru moment o misiune imposibilă, întrucât Israelul se opune categoric unei astfel de soluții.
Nu ar fi prima oară când o cerere de aderare ar fi blocată în Consiliul de Securitate. În perioada războiului rece, Statele Unite și fosta Uniune Sovietică au blocat în mai multe ocazii intrarea în ONU a unor țări din „celălalt bloc”. Spre exemplu, în 1976, Statele Unite au blocat intrarea Vietnamului. Intrarea palestinienilor a fost blocată în 2011. Acum însă, cei 33.000 morți, toți palestinieni civili, în doar șase luni de război (conform statisticilor Hamas), administrația Biden se va afla într-o poziție dificilă, cu mai puțini aliați ca altădată și, în plus, neavând siguran0ța că îi va fi înțeleasă atitudinea de către comunitatea internațională. Joe Biden personal are, fără îndoială, o grea misiune în legătură cu acest dosar.