marți, 11 august, 2020
31.9 C
București

Franţa: O ieşire graduală din izolare cu probleme

Coronavirusul continuă să facă victime în Franța. Luni, Direcția generală a sănătății anunță 306 decese suplimentare în ultimele 24 de ore, bilanțul total al morților contabilizați începând din 1 martie ajungând la cifra îngrijorătoare de 25.201. Este adevărat însă că guvernul a procedat la elaborarea unui plan de ieșire treptată din izolare, începând mai ales cu redeschiderea școlilor, pornind de la alte cifre mai pline de speranță. Luni, în sălile de terapie intensivă se mai aflau cu 123 pacienți mai puțin, dar numărul cazurilor grave spitalizate rămâne ridicat, până la 3.696.

Emmanuel Macron cheamă la abordarea ieșirii din izolare cu “pragmatism și bunăvoință”

Cu o săptămână înaintea datei prevăzute pentru începerea în Franța a relaxării graduale a măsurilor severe de izolare impuse de lupta cu coronavirusul, 11 mai, premierul Edouard Philippe s-a prezentat cu planul său în fața Senatului. Surpriza a fost mare. Opoziția, care este majoritară în camera superioară a parlamentului francez, și-a exprimat îndoiala (89 voturi contra, 81 pentru) privind buna pregătire și coerenţa măsurilor prevăzute, începând din 11 mai, pentru declanșarea ieșirii din izolare. Votul Senatului este consultativ, în Adunarea Națională fiind aprobat planul guvernului, dar dezbaterile au arătat starea de spirit pe fondul căreia începe înfruntarea riscurilor ieșirii “dintr-o izolare precoce”. “Nu vă putem crede pe cuvânt”, a lansat liderul Dreptei senatoriale Bruno Retailleau la adresa executivului care a luat prea târziu măsuri precum distribuirea măștilor, efectuarea testelor epidemiologice sau izolarea bolnavilor. Dubii mari sunt exprimate în opinia publică franceză în privința condițiilor în care se vor redeschide școlile (reguli stufoase, greu de respectat în toate departamentele țării). 11 mai este prea devreme să se iasă din izolare masiv, spun transportatorii, părinții școlarilor sau profesorii lor.

Adunarea Națională, cu o majoritate a suporterilor președintelui Macron și a partidului la putere, a votat programul prezentat de premier și își va urma cursul. “Viața economică trebuie reluată”, a insistat premierul Philippe în parlament. La rândul său, Emmanuel Macron, a intervenit – de la Elysée – cerând francezilor să abordeze ieșirea din izolare cu “calm, pragmatism și bunăvoință”. Franța intră în a opta săptămână de izolare și nu mai poate rămâne multă vreme în această situație , a spus primul ministru. “Costul uman, social, economic al izolării, a subliniat el, este colosal…Viața economică trebuie reluată imperativ și rapid…”. Emmanuel Macron a încercat luni, și el, să calmeze îngrijorările unor francezi legate de o ieșire precoce din izolare:”Este necesar să trăim cu virusul și să acceptăm că izolarea nu este o stare ce poate fi prelungită la infinit. Nu este vorba de o revenire la normal, ci de o nouă etapă… o nouă etapă în care situația este sub control și trebuie abordată cu organizare, metodă și calm”.


Foto: By Perguillaume – File:Edouard Philippe.png, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=68326002

- Publicitate -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Incident în apropierea Casei Albe. Trump și-a întrerupt conferința de presă și a fost evacuat

Președintele Donald Trump și-a întrerupt luni întâlnirea cu presa de la Casa Albă, fiind evacuat rapid de...

Statul a cheltuit 5 miliarde lei pentru combaterea pandemiei până la 1 iulie

Curtea de Conturi a înaintat Parlamentului un raport special privind gestionarea resurselor publice în perioada stării de...

Numărul de noi persoane infectate cu Sars Cov-2 rămâne constant

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.215 de...