Prezidențialele americane: o dezbatere cordială, dar fermă între Mike Pence și Kamala Harris, coechipierii celor doi candidați la președinție

Miercuri, 7 octombrie, la Salt Lake (statul Utah) a avut loc dezbaterea între actualul vicepreședinte american Mike Pence, coechipier al lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, și dna senator Kamala Harris, coechipiera candidatului democrat Joe Biden, prima femeie ce ar putea ajunge vicepreședinte în istoria Statelor Unite.

După prima dezbatere ce era pe punctul să degenereze într-o adevărată încăierare între Donald Trump și Joe Biden, americanii au așteptat cu mare interes întâlnirea vicepreşedinţilor. Corespondentul RFI, dar și jurnaliștii americani au remarcat faptul că cei doi interlocutori au avut un comportament mai disciplinat decât candidații la președinție, au fost cordiali unul față de celălalt, chiar dacă au fost fermi în dezbateri și și-au lansat critici privind platformele politice republicană și democrată.

Kamala Harris a fost ofensivă de la începutul dezbaterii, îndeosebi în legătură cu gestionarea crizei sanitare. Ea a denunțat modul de abordare a acestei crize de către administrația Trump, calificându-l drept „cel mai mare eșec” din istoria americană. Referitor la noul vaccin anti-coronavirus, dna Harris a insistat asupra faptului că el trebuie validat de către autorități sanitare și nu doar de președintele Trump, înainte de a fi livrat cetățenilor. Răspunzând, Mike Pence a susținut că, în gestionarea pandemiei, Donald Trump „a făcut ceea ce niciun alt președinte american nu a făcut vreodată”. A acuzat-o în schimb pe contracandidata sa că, prin afirmațiile ei, „sapă încrederea americanilor” în vaccinul actualmente în curs de preparare.

Probleme economice în centrul dezbaterii

The Green Deal al lui Joe Biden și războiul comercial american cu China au ocupat un loc primordial în dezbatere. Mike Pence a declarat că programul lui Biden riscă să coste mii de locuri de muncă, în special în sectorul extracției gazului de șist. Dimpotrivă, a spus dna Harris, Joe Biden nu interzice fracturarea hidraulică la exploatarea gazului de șist și, în plus, sub o administraţie Biden, vor fi create noi locuri de muncă în sectorul energiilor regenerabile. „Joe Biden crede în știință”, a subliniat Kamala Harris.

Mike Pence a lăudat comportamentul lui Donald Trump în „războiul comercial” cu China, susținând că el a permis schimbarea echilibrului balanței comerciale americane cu Beijingul. L-a acuzat în schimb pe Biden că dorește „prăbușirea în plan economic în fața Chinei”.

Abordând probleme legate de politica externă a Statelor Unite, Kamala Harris a atacat cu virulenţă – spun corespondenții de presă – politica externă a actualei administrații. „Ceea ce am văzut la Donald Trump, a spus dna Harris, a fost trădarea prietenilor noștri și stabilirea de relații de prietenie cu dictatorii de pe planetă”.

- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW