Consiliul Municipal al Elevilor București aduce în atenția publică modul inechitabil și fraudulos în care multe dintre transferurile elevilor au loc.
Pentru aprobarea transferării unui elev, conform presei, în Școala Gimnazială numărul 181 din sectorul 1, secretara instituției a cerut parinților suma de 200 de euro. Aceștia au reclamat fapta Direcției Generale Anticorupție, funcționara fiind cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, după un flagrant al ofițerilor de poliție judiciară.
Cu toate acestea, cazurile de soluționare frauduloasă a transferurilor elevilor sunt tot mai dese. Conform regulamentelor în vigoare, unitățiile de învățămant preuniversitar au puterea decizională în aprobarea cererii, chiar dacă pledantul a îndeplinit condițiile de transferare, lucru ce poate crea un climat discriminatoriu, transferurile putând fi aprobate sau respinse pe criterii subiective (nepotismul, minoritatea, școala de proveniență etc.), nu obiective.
Elevii au dreptul la o educație gratuită, incluzivă și de calitate, faptele de acest gen încălcând principiile de bază care guvernează învățământul, precum cel al transparenței și al egalității de șanse.
Din informațiile telefonice primite de CMEB din partea unui angajat al școlii, funcționara cercetată penal are interdicția de a intra în unitatea de învățământ până la mijlocul lunii octombrie, atribuțiile acesteia fiind delegate. Conform DGA, pârâta este cercetată sub măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 30 de zile, pentru stabilirea întregii activități infracționale.
Consiliul Municipal al Elevilor București cere implementarea unui mecanism concret, echitabil și transparent de efectuare a transferurilor elevilor, iar autorităților competente să se sesizeze în privința combaterii corupției existente în unitățile de învățământ din capitală.
„Din păcate, observăm tot mai multe cazuri de fraudare a procesului de transferare a elevilor. Elevii nu sunt o monedă de schimb, iar astfel de situații în care persoane beneficiază de bunuri de pe urma transferurilor sunt deplorabile. Dreptul la o educație incluzivă și de calitate nu trebuie obstrucționat din motive subiective, deoarece orice elev ar trebui să beneficieze de șanse egale.” a declarat Tudor-Alexandru PANAIT, președintele Consiliului Municipal al Elevilor București