Consiliul IMM-urilor solicita Guvernului simplificarea legislatiei fiscale

Consiliul IMM-urilor solicita Guvernului iniţierea unui Program REFIT de simplificare a legislatiei fiscale din Romania, similar cu Programul REFIT initiat de catre Comisia Europeana in 2002.

Potrivit CNIPMMR, viitorul program ar trebui sa asigure codificarea, reformarea legislatiei, abrogarea şi eliminarea actelor normative inutile și irelevante,revizuirea şi retragerea unor acte în curs de elaborare sau înlocuirea actelor obligatorii din punct de vedere juridic cu alternative mai puțin stricte, cum ar fi acordurile voluntare (autoreglementare, coreglementare).

În 2017, cadrul legislativ a fost major modificat, fiind adoptate 1.388 acte normative (cu excepția ordinelor ministerelor), din care prin 11 acte normative, au fost modificate/completate 290 de articole din Codul fiscal, România situându-se pe nedoritul prim loc în topul regional al modificărilor legislative (din Europa Centrală și de Est), în timp ce în ţările vecine tendinţa este de simplificare şi asigurare a unui cadrul legislativ stabil şi preictibil, condiție esențială pentru investitori (raportat la datele furnizate de GRAYLIN în raportul lunii decembrie 2017 “Grayling’ s report on legislative changes across Central & Eastern Europe”).

De asemenea, in 2018, au fost adoptate 1.506 acte normative, 354 Legi, 18 Ordonanțe ale Guvernului, 114 Ordonanțe de Urgență, 1029 Hotărâri de Guvern. Astfel, cu acest volum imens de acte normative adoptate anul trecut, este previzibil că România va continua să se situeze pe nedoritul prim loc în topul regional al modificărilor legislative.

Totodata, bilanțul modificărilor legislative fiscale din 2018 numără 169 modificări/completări ale Codului fiscal publicate şi 266 de noi prevederi fiscale necesare a fi aplicate de întreprinzători, la data de 1 ianuarie 2018 intrând în vigoare Ordonanţa de Urgenţă nr. 79 din 8 noiembrie 2017, prin care 97 articole din Codul fiscal au fost modificate/completate, obligatoriu să fie aplicate de întreprinzători.

Asadar, CNIPMMR atrage atenția asupra instabilității legislative fiscale accentuată înregistrată și asupra volumului imens de acte normative adoptate, care au generat efecte multiple negative asupra IMM-urilor.

Consiliul IMM-urilor solicită respectarea următoarelor principii:

Principiul “Gândiţi mai întâi la scară mică”;

Principiile fiscalității, respectiv asigurarea informării contribuabililor;

Principiul constituțional al aşezării juste a sarcinilor fiscale,

Principiile dialogului social si Principiile reglementării inteligente.

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a anunţat că va veni în luna martie cu un nou pachet de măsuri în zona fiscală: „Mediul privat, sectorul privat este cel asupra căruia trebuie să acordăm o atenţie deosebită. Sper că în luna martie să putem prezenta în mod public un pachet de măsuri, de prevederi pe diverse zone, că vorbim de amnistie fiscală, de curăţarea capitalului negativ din economie, de concurenţa încă neloială din România între diverse companii, că vorbim de modul în care băncile vor finanţa mediul privat”. „Mediul privat le va primi cu mare deschidere. Simplificarea va fi radicală, vor fi măsuri de reducere radicală a termenelor în care se dau avize, autorizaţii’’.

- PROMO - img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW