Consultări româno-ucrainene pe tema cooperării și securității la Marea Neagră

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Dan Neculăescu și Simona Cojocaru, secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale, s-au întâlnit miercuri, 18 august 2021, la Bucureşti, cu omologii ucraineni, Vasyl Bodnar, ministrul adjunct al afacerilor externe, şi Oleksandr Polisciuk, ministrul adjunct al apărării din Ucraina.

Agenda întâlnirii a inclus un schimb de evaluări privind evoluțiile de securitate la Marea Neagră, aspecte legate de relaţia bilaterală și modalitățile de aprofundare a acesteia, precum şi stadiul și perspectivele cooperării Ucrainei cu NATO, inclusiv în cadrul programelor derulate în prezent cu Alianţa Nord-Atlantică, arată un comunicat MAE.

Delegația română a reiterat sprijinul pentru aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Ucrainei şi susţinere pentru suveranitatea şi integritatea sa teritorială în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internaţional. De asemenea, a salutat angajamentul Ucrainei față de implementarea programului de reforme și a încurajat utilizarea în continuare a tuturor mecanismelor de cooperare puse la dispoziţie de NATO.

Cele două părţi au exprimat interesul în direcţia consolidării relaţiei bilaterale, inclusiv prin continuarea acestui format de consultări, şi au manifestat deschiderea pentru a dezvolta cooperarea în domeniul securităţii în regiunea Mării Negre, atât prin dialog politic, cât şi prin cooperare practică.

Partea română a subliniat că acest tip de cooperare aprofundată va consolida încrederea, contribuind la substanțierea angajamentului părții ucrainene în sensul soluționării durabile a tuturor problemelor aflate pe agenda bilaterală.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW