Dezbaterile de la Bruxelles ale șefilor de stat și de guvern ai țărilor membre ale Uniunii Europene au continuat vineri, 27 octombrie, în legătură cu un subiect la fel de sensibil și complicat ca situația din Orientul Mijlociu, respectiv războiul declanșat de Rusia contra Ucrainei. Mai exact, privind o chestiune extrem de spinoasă: continuarea sprijinului financiar destinat Kievului pentru a continua contraofensiva ce vizează eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia. În acest dosar, subliniază corespondenta la Bruxelles a RFI, nu s-a ajuns la ceva definitiv.
„Cei 27” au depus eforturi pentru a reasigura Ucraina – din ce în ce mai îngrijorată de riscul diminuării ajutorului occidental. Declarația finală a summitului stipulează că Uniunea Europeană va continua să sprijine Kievul „câtă vreme va fi necesar”. În propunerile privind revizuirea bugetului european, chestiune ce a făcut obiectul unor aprinse dezbateri, Comisia europeană dorește să acorde Ucrainei o rezervă de 50 miliarde de euro pentru următorii patru ani: 37 miliarde credite și 17 miliarde ajutor direct.
Primul ministru al Ungariei, Viktor Orban, a declarat că el nu mai susține acordarea de noi ajutoare pentru Ucraina dacă nu sunt făcute propuneri „cu adevărat justificate”. Or, perspectiva unei deblocări a fondului de relansare al UE, înghețat în cazul Ungariei pentru probleme legate de nerespectarea statului de drept, anunță negocieri dure. Apoi, există un alt stat care mai trebuie convins: Slovacia, cu noul său prim-ministru Robert Fico. Acesta tocmai a anunțat încetarea susținerii militare de către țara sa a Ucrainei. În condițiile în care majoritatea statelor europene au fost de acord că trebuie mai mulți bani pentru Ucraina, continuarea finanțării sale are de întâmpinat rezervele mai sus menționate, precum și finanțarea altor priorități pentru care se impun suplimentări bugetare. Îndelungi negocieri vor mai avea loc în perspectivă pentru miniștrii de Finanțe ai celor 27 state ale Uniunii Europene, care nu mai dispun decât de două luni pentru găsirea unei soluții la problema continuării ajutorării Ucrainei în lupta sa cu agresorul rus.
Continuarea ajutorării Ucrainei, în dezbaterea summitului european de la Bruxelles
5 comentarii
Auzi ba cine vor sa castige razboiul cu rusii, alianta antihristului sua-ue-nato care produce impreuna intr un an obuze cât produce Putin. Deci 30 de tari ue, combinate cu antihristul sua, cu mb, australia, nz si multi alti catei, produc cat rusii. Fara china, iean, coreea de nord, BRICS…
Ne doare n brisca de ucraina, dar conducatorii nostri, pusi de sua si ue, continua sa ne fure pe noi, populimea, ca sa execute ordinele stapanilor ajutandu l pe omul cia cerșenski intr un razboi pierdut din start cu puternica Rusie. VREM REFERENDUMURI IN FIECARE TARA UE PT AJUTOARAREA SAU NEAJUTORAREA UCRAINEI, SA VEDETI CE IESE. VREM CA TOTI POLITICIENII CARE VOR ASTA, SA SI LICHIDEZE EI SI DAMILIILE LOR INTAI AVERILE SI PE URMA SA MAI BAGE ALTE BIRURI POPOARELOR LOR CA EI SA AJUTE SUACRAINA
SUA e agresorul Rusiei, prin proxi suacraina si coada de topor CIA Cerșenski
Invitati l ba zdrentarosilor si pe patriotul Putin, va zice el ce sa faceti, hahahahahahaha
„37 miliarde credite” – iar peste 10-20 de ani UE va da o iertare de datorii, ca doar nu se asteapta la plata datoriilor ucraineene.
Acest actor grabit Zelenski si-a dat seama intr-un final in ce s-a bagat:
tot razboiul asta cu Rusia si ajutorul primit de la UE si SUA au fost pentru ca NATO sa se extinda in Suedia si Finlanda (mai ales in Finlanda, care a invatat sa isi vada de treburi in neutralitate si sa nu provoace fostul URSS).
UE si SUA au inchis ochii la lovitura de stat din 2014 si au botezat-o ‘revolutie portocalie’, dar acum s-au dus prea departe si nu mai stiu cum sa iasa din joc salvand aparentele.
Vor invata si ce inseamna sa pierzi, asa cum i-au invatat ei pe altii sa piarda (Serbia, Bosnia, Libia, Afganistan, Irak etc.)
E frumos pentru un politician de la Bruxelles cand ii spune presedintelui Serbiei sa recunoasca independenta Kosovo sau presedintelui Turciei sa mai astepte aderarea pentru ca nu indeplineste conditiile statului de drept. Sa ai o astfel de putere de a trata tarile din Estul Europei ca pe niste sarantoci invitati la masa bogatilor, iar acestea sa iti raspunda cu „Sarut mana!” – ti se urca la cap si te crezi Dumnezeu pe Pamant.
Dar vine ziua cand China si Rusia isi fac si ele blocul lor si gasesc destule tari nemultumite care intra in BRICS sau se asociaza si deodata UE nu mai este un magnet pentru Turcia sau pentru Serbia, ba chiar intra in recesiune datorita competitiei chinezesti in tehnologia de varf.
P.S.
Rusia mai temporizeaza putin negocierile cu Trump pana cand reuseste sa elimine armata ucraineana din regiunea Kursk, dupa care vine si pune conditiile pe masa, la fel de dure precum conditiile impuse de UE Serbiei sau Bosniei (UE are in Bosnia un Inalt Comisar pentru Drepturile Omului ce poate demite orice politician ales intr-o functie publica)