6.1 C
București
sâmbătă, 27 februarie

Contract încheiat de UE cu grupul farmaceutic Moderna pentru achiziționarea a 300 milioane de noi doze

Comisia Europeană, viu criticată pentru problemele apărute în campaniile de vaccinare din cauza întârzierilor la livrările de doze, a anunțat miercuri, 17 februarie, un plan vizând o mai bună supraveghere a mutațiilor coronavirusului, accelerarea aprobării vaccinurilor modificate și pentru creșterea capacităților laboratoarelor pentru a le produce în Europa. Comisia a anunțat încheierea unui contract cu Moderna pentru achiziționarea a 300 milioane de doze de vaccin suplimentare. Acordul prevede livrarea a 150 milioane de doze în trimestrele 3 și 4 ale anului 2021, cu o opțiune de alte 150 milioane doze în 2022. Per total, Uniunea Europeană va dispune anul acesta de 310 milioane doze cu vaccin Moderna.

Executivul european, împuternicit să negocieze precomenzile de vaccinuri în numele celor 27 membri ai Uniunii, înțelege să “actualizeze” contractele deja semnate sau să încheie altele noi, cu scopul de a susține dezvoltarea vaccinurilor noi sau modificate. Dorește să se asigure că fabricanții ii furnizează un plan “detaliat și credibil” care să arate capacitățile lor de a produce vaccinuri în Uniunea Europeană, pe baza unui calendar fiabil. Comisia Europeană a precizat de asemenea că “este pregătită să caute surse de aprovizionare în afara UE, dacă va fi necesar”.

După problemele ivite în luna ianuarie, ca urmare a întârzierii livrărilor de doze, Comisia Europeană dorește acum să lucreze strâns cu fabricanții pentru a-i ajuta la supravegherea lanțurilor de aprovizionare și la rezolvarea dificultăților de producție. O sarcină ce va reveni “grupului de lucru” creat recent de comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton.

Laboratoarele vor putea de acum încolo să primească avizul Agenției europene a medicamentelor (EMA) fără a mai trece prin toate etapele procesului de certificare, furnizând doar “un mic ansamblu de date adiționale”, în cazul în care este vorba de o versiune ameliorată a unui vaccin deja autorizat în UE.

foto: By Navy Medicine – https://www.flickr.com/photos/navymedicine/50756175167/, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=98246410

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. Alti bani aruncati pe apa sambetei pe seruri ce poate vor fi omologate in 2023, din moment ce ivermectina, chinina si alte medicamente sunt de 10 ori mai ieftine

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW