Contribuția femeilor în cinematografie, sărbătorită la Cannes

Ca urmare a angajamentului asumat anul trecut de a promova un număr egal de bărbaţi şi femei în structura sa de conducere până în 2020, Festivalul de Film de la Cannes se alătură activiștilor din domeniul egalității de gen, prin promovarea rolului femeilor în cinematografie, conform reuters.com.

Celebrități precum Salma Hayek și Eva Longoria au sărbătorit rolul femeillor în industria cinematografică în cadrul unei gale glorioase de duminică de la Cannes, pe fondul eforturilor de promovare a egalității de gen în industrie – care continuă, din păcate, să fie dezirabile.

Actorii și regizorii careparticipă la ediția din acest an, s-au alăturat activiștilor care avertizează că în timp ce atitudinile industriei se schimbă, progresul, chiar și așa, este unul lent.

„Avem atât de mult de făcut și nu putem renunța”, a declarat Longoria
jurnaliștilor la dineul „Femeile în mișcare” de la Cannes, parte a unui program stabilit de grupul de lux Kering pentru a promova egalitatea de gen în cinematografie.

Ori de câte ori vedem că ceva se îmbunătățește, nu putem spune doar „Ok, să ne relaxăm, ritmul va continua așa. Nu va continua să meargă așa, trebuie să continuăm să schimbăm industria pentru noi înșine.”

În cazul altor festivaluri, proporţia a fost, în anumite ocazii, mai mare, spre exemplu la Festivalul de film de la Berlin desfăşurat în februarie, 40% dintre filmele din competiţie au fost realizate de femei. ‘Se vorbeşte deseori despre cum vremurile se schimbă şi se îmbunătăţesc, ceea ce este adevărat. Ideea este să susţinem această tendinţă.

(Dar) cifrele încă nu arată bine’, a spus Delphyne Besse, expertă care activează în domeniul distribuţiei de filme şi una dintre fondatoarele iniţiativei ”50/50 până în 2020”, colectivul care a redactat angajamentul pentru paritate de gen semnat la Cannes. Dintre cele 47 de festivaluri care au susţinut demersul, 38% din ele sunt conduse de femei, potrivit datelor furnizat de gruparea de lobby. Specialiştii din industria filmului spun că progresul lent se reflectă în diverse stări de fapt, de la atenţia insuficientă pe care regizoarele o primesc în presă, la reprezentarea insuficientă a acestora la evenimente din domeniu.

„Femeile realizează filme de 11 decenii”, a spus actriţa britanică Tilda Swinton, protagonista peliculei „The Dead Don’t Die” în cadrul unei conferinţe de presă la începutul acestei săptămâni.

„Există nenumărate filme realizate de femei. Întrebarea este de ce nu ştim nimic despre ele”, a mai spus actriţa, adăugând că până şi necrologurile pentru cineaste tind să fie eclipsate de cele dedicate bărbaţilor.

Organizatorii Festivalului au spus că nu plănuiesc să introducă cote de gen care să dicteze paritatea în ccea ce priveşte filmele selectate în competiţie. „Cannes este ultima verigă pe această filieră. Trebuie să se înceapă cu stimularea în cadrul şcolilor de film”, a spus delegatului general al festivalului, Thierry Fremaux, săptămâna trecută.

Prestigiosul festival îşi propune să includă mai multe femei în structurile sale de conducere, iar juriul de anul acesta a fost mai echilibrat din punctul de vedere al genului, transmite dcnews.ro.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW