„Dragi americani, astă seară, cu profundă gratitudine și cu un neţărmurit optimism, accept desemnarea mea drept candidat republican la președinția Statelor Unite”. Acestea au fost cuvintele cu care Donald Trump și-a început discursul rostit la încheierea convenției Partidului republican pentru desemnarea echipei ce se va confrunta la 3 noiembrie cu cea a democraților, condusă de Joe Biden, fostul vicepreședinte al lui Barack Obama. Reporterii presei americane și străine au ținut să releve un eveniment neobișnuit la astfel de evenimente: a fost un discurs politic rostit în sediul Casei Albe și terminat cu un val de focuri de artificii pe cerul Washingtonului. Donld Trump și-a concentrat discursul asupra bilanțului primului său mandat prezidențial, asortat cu un rechizitoriu dur la adresa adversarului său, Joe Biden. L-a calificat drept „slab”, cu o campanie plină de „trădări” și „gafe”, drept „o marionetă a stângii radicale”. Trump i-a reproșat lui Biden că „tot trecutul lui a fost de partea urâtă a istoriei”, idee ce a părut comentatorilor politici nepotrivită pentru o persoană care de aproape jumătate de secol a fost ales de americani în Senat și alte funcții importante până la cea de vicepreședinte al Americii. Donald Trump a ținut să spună și cu acest prilej că „nimeni nu va fi în siguranță într-o Americă prezidată de Biden”. Și toate aceste cuvinte, aprecieri, scrie corespondentul AFP, citat de presa franceză, într-un context actual de suprapuneri de crize – sanitară, economică și socială – plus tensiuni rasiale de o anvergură ce fac imprevizibile rezultatele scrutinului din 3 noiembrie.
Un vaccin „înainte de sfârșitul anului”?
Donald Trump și-a lăudat îndelung acțiunea sa contra coronavirusului, prezicând un apropiat sfârșit al pandemiei. „Vom produce înainte de sfârșitul anului un vaccin, poate chiar mai devreme”, a declarat președintele într-o manieră din care unii au înțeles că un astfel de anunț ar putea veni chiar înaintea scrutinului prezidențial: ca o „lovitură” de ultim moment în lupta sa pentru al doilea mandat. „Vom învinge virusul, vom pune capăt pandemiei și vom ieși din actuala situație mai puternici ca oricând”- au fost cuvintele pe care unii le-au interpretat ca lovitura cu care Donald Trump va contracara toate criticile ce i-au fost aduse privind maniera de gestionare a pandemiei.
Sondaje de opinie americane arată însă că americanii nu apreciază modul în care Trump a gestionat criza sanitară, soldată cu peste 180.000 decese. 58,2% din intervievați au dezaprobat răspunsul lui Trump la pandemie și doar 38,7% l-au aprobat. Devansat în sondajele naționale de adversarul Biden, dat învins în numeroase state-cheie, Donald Trump repetă că anchetele de opinie nu reflectă starea de spirit a americanilor și se declară convins că „va crea surpriza”, la fel ca în 2016. Rămâne însă de văzut care va fi impactul mișcării anti-rasiste reizbucnite în statul Wisconsin și alte zone ale țării, după împușcarea tânărului afro-american Jacob Blake, grav rănit și cu perspectiva de a rămâne hemiplegic. Joi seară, evenimentul de la Casa Albă a fost umbrit de o manifestație a câtorva sute de americani ai mișcării Black Lives Matter, veniți în fața reședinței prezidențiale scandând sloganuri antirasiste și cerând plecarea lui Donald Trump.