Conferința ONU pentru schimbări climatice COP27 s-a încheiat duminică la Sharm el-Sheikh, Egipt. În cadrul conferinței au fost incheiate zeci de acorduri, printre care înființarea unui fond pentru acțiunile de răspuns la crize în țările în curs de dezvoltare, deosebit de vunerabile față de schimbările climatice.
Presa internațională califică acordul ca fiind unul „istoric”. Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat că guvernele au făcut „un pas important către justiție”. Potrivit CNN, care citeaza experți climatologie, acordul s-a realizat datorită faptului că țările în curs de dezvoltare au exercitat în unamimitate mai mare influență decât în anii precedenți.
În anul acesta se împlinesc 30 ani de la încheierea Conventiei-cadru a Natiunilor Unite pentru Schimbările Climatice, însă umanitatea se confruntă cu provocări climatice tot mai severe. Potrivit Organizației Mondiale de Meteorologie (OMM), în 2021, cei patru indicatori cheie și anume concentrația de gaze cu efect de seră, creșterea nivelului mărilor, creșterea temepraturii, cât și aciditatea oceanelor au atins niveluri record.
În aceste circumstanțe, tema conferinței COP27 este „materializarea” promisiunilor, pentru a îndemna, mai ales țările dezvoltate, să acționeze pentru angajamentele luate. În cadrul Conferinței ONU pentru Schimbările Climatice de la Copenhaga 2009, țările dezvoltate au promis să plătească anual, până în anul 2020, 100 miliarde de dolari americani, pentru țările în curs de dezvoltare să reducă efectele de schimbări climatice. Însă, acest angajament nu a fost respectat. Drept urmare, la conferința COP27, țările în curs de dezvoltare au cerut materializarea promisiunilor făcute de țările dezvoltate. Înființarea fondului de pierderi și daune nu este un cadou din partea țărilor bogate către cele sărace, ci o responsabilitate. De asemenea, implementarea fondului respectiv, cum ar fi, sursa fondurilor, modul operațional al acestuia sunt aspecte care mai trebuie discutate.
La rândul său, China, ca cea mai mare țară în curs de dezvoltare, este întotdeauna practicant activ în problema schimbărilor climatice. între anii 2012 -2021, China a realizat creștere economică de 6,5% cu doar rata de creștere de doar 3% a consumului de energie. În 2021, emisiile de dioxid de carbon ale Chinei pe unitate de PIB au scăzut cu aproximativ 34,4% față de 2012, echivalentul a 3,7 miliarde de tone mai puțin CO2. Investițiile cumulate ale Chinei în energia regenerabilă au ajuns la 380 de miliarde de dolari, clasându-se pe primul loc în lume.
Realizarea obiectivelor Acordului de la Paris nu este o chestiune de sloganuri, ci de acțiune. COP27 nu a fost ușor, dar acțiunile climatice se confruntă în continuare cu multe provocări și mai sunt încă multe de făcut.
Articol realizat de Radio China International și CCTV