Coreea de Nord ar fi testat «cu succes» o «armă tactică ultramodernă»

Iritat de refuzul Washingtonului de a negocia ridicarea sancțiunilor împotriva Coreei de Nord, Kim Jong-un, preocupat în ultimele luni de gravele probleme economice cu care se confruntă țara, reia activitățile vizând întărirea forței militare.

Vineri, presa nord-coreeană a anunțat că Kim Jong-un a «supravegheat personal testarea unei noi arme tactice de înaltă tehnologie la Academia națională a științelor apărării». În absența unor informații suplimentare, afirmă corespondentul la Tokio al ziarului «Les Echos», analiști militari din zonă ezită să se pronunțe asupra periculozității și chiar a realității misterioasei arme. Agenția de presă oficială nord-coreeană KCNA nu precizează natura noii arme, dar a ținut să sublinieze că este una «ultramodernă» și că «ea contribuie la construirea unei apărări nevulnerabile a țării, la întărirea puterii de luptă a armatei populare». Toți comentatorii politici din regiune, mai spune corespondentul de presă din Tokio, cred că acest anunț – fără prea multe detalii – referitor la «un nou succes al armatei nord-coreene» se vrea un mesaj politic ce reflectă iritarea regimului de la Pyongyang față de blocajul în care au intrat negocierile declanșate în acest an cu Statele Unite.

«Răceală» în procesul de destindere

În ultimele zile, regimul de la Pyongyang și-a manifestat nemulțumirea față de reluarea manevrelor militare comune americano-sud-coreene în peninsulă. De asemenea, Washingtonul a fost acuzat că blochează negocierile declanșate la începutul acestui an cu regimul de la Pyongyang, refuzând astfel să deschidă calea spre ridicarea sancțiunilor instituite împotriva sa, extrem de grele pentru economia nord-coreeană. Săptămâna trecută, autoritățile nord-coreene au anulat, în ultimul minut, o rundă de convorbiri ce urma să aibă loc între secretarul de stat american Mike Pompeo și Kim Yong-chol, unul din apropiații lui Kim Jong-un. Corespondentul la Tokio al ziarului «Les Echos» remarcă faptul că Pyongyangul nu dorește, totuși, o răcire totală a dialogului vizând destinderea în peninsula coreeană. Comunicatul KCNA prin care este anunțată testarea noii arme nord-coreene are un ton moderat, evită orice fel de invective la adresa Statelor Unite și a Coreei de Sud, așa cum se întâmpla în perioada de dinainte de finele anului 2017. Pyongyangul cere în continuare o nouă întâlnire între Kim Jong-un și Donald Trump.

 

- PROMO - img

1 COMENTARIU

  1. C.OR.EEA. de NOR.D. C-Creierul, OR-România, EA-Elia. Creierul lui Elia din Romania; NOR-România, D-Dumnezeu. Dumnezeu din România. Te lovesc cu un fulger și te bag în spital, pentru că îmi furi orele de somn în propria casă din august 2015 și până-n prezent; TI.ME. TI-Tishbite, ME-Move. Tishbite’s move.
    Conflict cu USA, Coreea de Sud și Japonia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW