Coreea de Nord trebuie să ia „măsuri concrete” în ceea ce privește renunțarea la “arsenalul său nuclear” în vederea depășirii impasului intervenit în discuțiile cu Washingtonul – a declarat consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui Coreei de Sud, susținând că răbdarea cu care Seulul tratează Phenianul a devenit foarte fragilă.
Președintele sud-coreean – Moon Jae-in – a avut un rol esențial în purtarea negocierilor dintre Phenian și Washington, care a folosit ocazia derulării Jocurilor Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud din 2018 drept catalizator pentru o apropiere diplomatică între Washington și Phenian după un an presărat de testări de rachete, tensiuni și amenințări.
După ce concluzia primului summit organizat în luna iunie în Singapore, dintre președintele american Donald Trump și liderul nord coreean Kim Jong Un, a fost doar un angajament vag de a „lucra în vederea unei denuclearizări complete a Peninsulei Coreene”, cea de-a doua întâlnire dintre cei doi, de la Hanoi, de luna trecută s-a sfârșit fără un acord sau măcar o declarație comună concretizat într-un eșec în ceea ce privește sancțiunile și denuclearizarea.
De atunci, Phenianul a anunțat că ia în considerare chiar suspendarea discuțiilor, ulterior apărând imagini înfățișând lucrările de construcţie la instalațiile de lansare a rachetelor Sohae.
„O lansare de orice fel de către Phenian ar fi un dezastru total. Urmările ar fi catastrofale!”, a declarat Moon Chung-in, consilierul pe probleme de securitate al preşedintelui sud-coreean, pentru AFP.
Scopul lui Moon, a spus consilierul său, este o peninsulă coreeană fără armament nuclear, pașnică și prosperă, iar o coexistență pașnică nu va fi posibilă cu un Nord înarmat nuclear.
Coreea de Sud susține un acord „all for all” așa cum au cerut Statele Unite combinat cu insistența Phenianului asupra unui proces „step-by-step” pentru a ajunge acolo, descris de Moon-Chung-in ca o „implementare incrementală cu un parcurs acceptabil”.