Coreea de Sud lansează vineri primele rețele mondiale de telefonie mobilă 5G din lume, un salt transformațional care are deja superputeri asupra controlului unei inovații care ar putea schimba potențial viața de zi cu zi a miliarde de oameni.
Comunicațiile super-rapide, anunțate de tehnologia wireless de generația a cincea, vor susține în cele din urmă totul, de la toastere la telefoane; de la mașinile electrice la rețelele electrice.
Dar în timp ce Sudul a câștigat cursa pentru a fi primul care a oferit experiența utilizatorului, aceasta este doar o parte a unei bătălii mai lungi, în care Statele Unite se împotrivesc politicilor Chinei și în care au fost cuprinși alți actori precum Huawei.
Coreea de Sud a avut mult timp o reputație de tehnică, iar Seul a făcut ca lansarea 5G să devină o prioritate, deoarece încearcă să stimuleze creșterea economică.
Sistemul va aduce cu sine conectivitatea instantanee a telefoanelor inteligente – de 20 de ori mai rapidă decât cea existentă 4G – permițând utilizatorilor să descarce filme întregi în mai puțin de o secundă.
În același mod în care 3G a permis accesul pe scară largă pe web și 4G a făcut noi aplicații, de la social media la Uber, 5G va anunța un nou nivel de conectivitate, împuternicit de viteză. Este esențială pentru dezvoltarea viitoare a dispozitivelor, de la autovehicule care se conduc singure care își transmit informații în timp real, până la roboți industriali, droone și alte elemente, informează AFP.
Aceasta va fi o parte integrantă a infrastructurii de mâine iar standardul 5G este de așteptat să aducă aproximativ 565 de miliarde de dolari în beneficiile economice globale până în 2034, potrivit sistemului global al comunicațiilor mobile din Londra, o alianță industrială.
Însă, implicațiile au făcut ca Washingtonul să se poziționeze împotriva Beijingului într-o situație din ce în ce mai amară. Statele Unite și-au împins aliații, posesori ale unor economii majore pentru a evita soluțiile 5G oferite de Huawei deținut de chinezi, invocând riscurile de securitate pe care „backdoorurile” tehnologice le-ar putea oferi Beijingului.
În combinație cu producătorii ZTE și Oppo, plus Academia de Telecomunicații din China, entitățile chineze dețin un total de 3.400 de brevete, se spune – mai mult de o treime din total. China este urmată de Coreea de Sud, companiile sale deținând 2.051 brevete. În schimb, firmele americane au în total 1.368, a afirmat IPlytics.