0 C
București
luni, 30 noiembrie

Coronavirus: Europenii au eșuat din nou să adopte planul de salvare a economiilor lovite de pandemie

După o seară și o noapte de dezbateri aprinse, miniștrii de Finanțe ai țărilor zonei euro nu au ajuns la un acord. O nouă reuniune este programată pentru joi, 9 aprilie. Rămân, aproape fără ieșire, contradicțiile între țările din Sudul UE cu cele din Nord, în frunte cu Olanda.

Surse informate, apropiate delegațiilor la negocierile de marți seară și marți noaptea, citate de “Le Figaro”, au relatat că până în ultimul minut al reuniunii (desfășurate în sistem video), miniștrii europeni de Finanțe au încercat să găsească o cale de realizare a unui acord vizând combaterea efectelor dramatice ale pandemiei de coronavirus asupra economiilor UE. Dezbaterile, au remarcat corespondenții de presă, au început cu o oră și jumătate întârziere, timp necesar pentru ca participanții la reuniune să se pună de acord asupra planului de salvare a economiilor lor lovite de pandemie. Nu a fost să fie așa. Miercuri dimineață, la ora 8.00, miniștrii de Finanțe europeni au fost nevoiți să constate că au eșuat în atingerea obiectivului stabilit. “După 16 ore de negocieri, nu s-a ajuns la un acord al Eurogrupului privind răspunsul economic la criza coronavirus și reluăm negocierile joi… Împreună cu Olaf Scholz (omologul său german), chemăm toate statele europene să fie la înălțimea situației excepționale actuale pentru a ajunge la un acord ambițios”, a lansat prin Twitter ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire. “Împreună cu Bruno Le Maire, chem toate țările din zona euro să nu refuze rezolvarea acestor chestiuni financiare dificile și să permită ajungerea la un bun compromis”, a declarat la rândul sau ministrul german citat.

Deși nimeni nu a dorit eșecul, calea spre compromis este plină de obstacole

Miniștrii de Finanțe ai zonei euro urmau să reușească acolo unde șefii de stat și de guvern nu au reușit la întâlnirea lor (video) de acum două săptămâni. S-a aflat că înaintea reuniunii de marți seară, șeful Eurogrupului, ministrul portughez de Finanțe Mario Centeno i-a chemat pe omologii săi europeni “să-și ia un angajament clar în favoarea unui plan de relansare coordonat și de mare anvergură”. Imediat după începerea videoconferinţei, un diplomat european (sub anonimat) s-a declarat extrem de pesimist privind șansele ajungerii la un compromis, ceea ce va însemna doar câștigarea de timp înaintea unei noi reuniuni a “celor 27” șefi de stat și de guvern , posibil a se întâlni abia în săptămâna de după Sărbătorile Pascale. Surse apropiate dezbaterilor au relatat că negocierile, desfășurate în tot cursul nopții de marți spre miercuri, au fost aprinse, întrerupte de numeroase pauze în încercarea de a se găsi căi de apropiere între diferiți miniștri participanți la reuniune. Totul a fost însă sortit eșecului. Miercuri dimineață, la ora 5.00, Bruno Le Maire și-a ieșit din fire și a declarat: “În timp ce ne numărăm sutele și miile de morți, miniștrii de Finanțe se joacă cu cuvintele și adjectivele… Este o rușine pentru acești miniștri, pentru Eurogrupe, o rușine pentru Europa. Noi trebuie să avem o percepere comună a gravității crizei și să decidem un răspuns comun puternic. Noi vom fi judecați cu severitate mai întâi de pieţe, apoi de către populații, iar apoi de către alte țări care ne vor vedea incapabili să ne depășim divergențele de opinii. Franța și Germania au făcut mult și au găsit un compromis asupora textului unui plan…Viitorul Europei și al monedei euro este în joc”, a avertizat Bruno Le Maire.

Ce conține în esență planul de răspuns economic la pandemie

Planul de susținere implicând peste 500 miliarde de euro, pus pe masa tratativelor, comportă trei elemente: o linie de credit de 240 miliarde de euro obținute din cele 410 miliarde euro de la Mecanismul european de stabilitate (MES), un program de investiții de 200 miliarde euro pentru PME via Banca europeană de investiții și deblocarea a 100 miliarde de euro de la Comisia Europeană pentru ajutorarea statelor membre ale UE la finanțarea măsurilor referitoare la șomajul parțial.

Ce separă țările membre ale Eurogrupului

Liniile de fractură între membrii zonei euro se referă în special la MES (Mecanismul european de stabilitate). Acest instrument european este ținta opoziției, în Italia, atât pentru Liga, cât și pentru M5S. Aceste două partide evocă o pierdere a suveranității țării față de Europa. Premierul Giuseppe Conte și-a exprimat opoziția, încă de luni seară, la televiziunea italiană. “MES NU, eurobond DA”, a lansat Conte, subliniind că Italia este gata să beneficieze de avantajele MES, dar fără condiționalități. Or, Olanda continuă să ceară condiții stricte (mai ales în privința deficitelor bugetare), în timp ce alte state ale UE doresc o realaxare la maximum în actualele condiții economice create de pandemie. Olandezii cer utilizarea liniilor de credit strict în scopuri privind sănătatea, costurile economice ale pandemiei. Cer, de asemenea, ca aceia care beneficiază de linii de credit să promită repunerea în ordine a finanțelor publice pe termen lung.

Un alt subiect de opoziție între europeni: mutualizarea datoriilor. Italienii doresc ca, în concluzia reuniunii Eurogrupului, să se facă referire explicită la eurobonduri ca mijloc de relansare economică. Ţările din Nordul Europei, în frunte cu Olanda, se opun. În dorința de a se ajunge la un compromis, Franța a propus adăugarea la planul de susținere economică a unui al patrulea element, denumit Fond de solidaritate, limitat în timp, pentru ajutorarea economiilor lovite de coronavirus să se relanseze repede după criză. “Dacă acest «al patrulea etaj» nu figurează în planul ce ar fi adoptat joi, Franța va cere continuarea discuțiilor”, a anunțat încă de luni Bruno Le Maire, ministrul francez de Finanțe.

Acest instrument, finanțat de statele membre ale UE în funcție de dimensiunea PIB-ului lor, ar putea, potrivit Franței, să reprezinte până la 3% din PIB, respectiv peste 400 miliarde de euro ce ar putea servi la finanțarea investițiilor viitoare necesare relansării economiilor lovite cel mai dur de criză, în special cele ale Spaniei și Italiei. Și aici, însă, a intervenit “blocajul” . “Olanda, Danemarca, Austria și Suedia nu vor să miște nimic”, a explicat sub anonimat, marți noaptea, un diplomat european apropiat negocierilor. O nouă reuniune a miniștrilor de Finanțe ai țărilor zonei euro, avându-i ca invitați și pe cei ai celorlalte state membre ale UE, urmează să aibă loc joi, 9 aprilie.


Foto: Commons Wikimedia, Estonian Presidency

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW