În timp ce numărul victimelor epidemiei cu coronavirus este în scădere în China, autoritățile anunțau miercuri, 11 martie, că întreprinderile își pot relua progresiv activitățile la Wuhan, epicentrul dezastrului epidemic. Corespondentul în China al RFI semnalează o preocupare insistentă a Chinei de a declanșa un proces de relansare a economiei grav lovită de efectele epidemiei cu virusul ucigaș.
Miercuri, autoritățile sanitare chineze anunțau noul bilanț al victimelor epidemiei de coronavirus – încă 22 decese și 24 noi contaminări. Cifre impresionant de mici în comparație cu cele din plină epidemie. Rămân însă în continuare cifrele-bilanț al dezastrului declanșat în luna decembrie: 3.158 morți și, în continuare, 80.778 persoane infectate. Un bilanț greu, spun autoritățile sanitare chineze, citate de corespondentul RFI, dar este vizibilă tendința de scădere. Motiv pentru ca Beijingul să cheme la reluarea activității economice la Wuhan. Este vorba, în primul rând, de întreprinderile producătoare ale bunurilor de primă necesitate, de uzinele producătoare de material medical și de medicamente, care au lipsit la momentul declanșării epidemiei, despre care autoritățile spun că-și pot relua activitatea „fără întârziere”. La fel serviciile publice de gaz și electricitate, tot sectorul alimentar și de distribuire.
Între 2,5 și 3,8 miliarde euro pentru relansarea economiei chineze
Wuhan nu este singurul mare centru economic care demarează relansarea economiei. Începând de luni, 9 martie, muncitorii au revenit la lucru pe 58% din șantierele pentru construcția de locuințe și infrastructuri comandate de municipalităţi, la chemarea ministrului adjunct al Ministerului pentru construcția de locuințe și Dezvoltare urbană. Din cauza epidemiei, a explicat Hu Xingdou, economist-șef la Institutul de tehnologie din Beijing, economia Chinei pierde în primul trimestru al acestui an 2-3% în materie de creștere, dar se așteaptă revenirea la normal în al doilea trimestru, când rata creșterii economice va crește până la peste 6%. China, a anunțat economistul citat, prevede învestirea între 2,5 și 3,8 miliarde de euro pentru relansarea economiei grav lovite de epidemie.