Stilul de viață sedentar și lipsa mișcării sunt doar două dintre motivele pentru care ne simțim obosiți, avem dureri lombare și simțim că pierdem din forța mâinilor și a picioarelor. E drept că după opt ore petrecute la birou, pe scaun, nu mai avem dispoziția necesară să mai mai facem sport sau măcar să mergem pe jos, însă acest cerc vicios poate atrage dureri și afecțiuni ale coloanei vertebrale care, netratate, pot necesita intervenție chirurgicală.
Pentru a atenua durerile, dar și pentru a ne păstra o postură corectă în timpul statului la birou sau la calculator se recomandă purtarea unui corset lombar. Corsetele lombare moderne sunt create din materiale ușoare, rigide pentru a păstra coloana vertebrală într-o poziție corectă, dar sunt, în același timp, și foarte confortabile.
În ceea ce privește structura unor corsete lombare trebuie menționat că acestea au un cadru creat din plastic dur, cu materiale sintetice și fixarea se face în jurul mușchilor abdominali. Elementele sunt interconectate prin bretele de fixare, care pot fi reglate în funcție de înălțime și greutatea pacientului.
De ce este important să porți corect corsetul lombar?
Pentru a te bucura de beneficiile pe care corsetul lombar le aduce asupra coloanei vertebrale și posturii este indicat să îl porți pe piele sau peste o lenjerie de corp subțire. Ca efectele să fie notabile, acest tip de corset trebuie purtat între 4 și 6 ore pe zi, iar seara trebuie îndepărtat. De asemenea, nu trebuie strâns foarte mult pentru că, în caz contrar, circulația sangvină va fi afectată, iar mușchii din jurul coloanei vertebrale vor avea de suferit.
De asemenea, înainte de achiziționa acest dispozitiv medical este importantă părerea specialistului – acesta va decide tipul de corset necesar, cât timp trebuie purtat și va recomanda, dacă este cazul, și exerciții fizice moderate.
În cazul în care ești o persoană care prestează muncă în construcții sau se antrenează intens este important să porți acest corset lombar pentru a limita mișcările și traumatismele coloanei vertebrale.
La fel de important de menționat este că un astfel de corset trebuie ales în funcție de înălțime și greutate. Fiecare producător are propriul tabel de mărimi, astfel că înainte de achiziție trebuie măsurați următorii parametri: piept, talie, partea inferioară a spatelui. Totodată, tipul de material trebuie ales în funcție de destinație – pentru copii, adulți sau persoane vârstnice.
Recomandate sunt corsetele lombare create din satin, un material elastic, hipoalergenic, care nu creează disconfort în timpul utilizării de lungă durată. De asemenea, trebuie avut grijă la material dacă pacientul are pielea sensibilă sau suferă de diverse alergii.
Problema durerilor de spate sau a afecțiunilor coloanei vertebrale se întâlnește la pacienții de toate vârstele, cu precădere la cei care au o muncă sedentară sau la persoanele trecute de 45 de ani, ce au lucrat în medii în care era necesară forța.
Cele mai multe dintre afecțiunile lombare sunt cauzate de mușchii și nervii din jurul coloanei vertebrale, care sunt inflamați, iar unguentele, masajele și utilizarea unei saltele și a unei perne ortopedice nu mai sunt suficiente.