Mariana BUTNARIU (gds.ro)
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, astăzi, un mesaj cu prilejul Zilei Victoriei Revoluției Române și a Libertății.
Consideră că România se află „într-un moment de cumpănă” şi trebuie să respingă ferm încercările de revizuire a istoriei.
„LIBERTATE!
Acesta a fost strigătul curajos al națiunii române care, acum 35 de ani, s-a ridicat împotriva izolării, a terorii și a sărăciei impuse de comunism. Ura regimului dictatorial se dezlănțuia cu o forță criminală în zilele Revoluției din Decembrie 1989, încercând să distrugă visul pentru care mii de români au plătit cu prețul vieții – o Românie liberă și democratică.
Pe 16 Decembrie 1989, la Timișoara se aprindea scânteia revoltei, mișcare care s-a propagat treptat în marile orașe ale României. Sacrificiile celor care au înfruntat cu demnitate armele forțelor de ordine venite să-i reducă la tăcere ne-au adus libertatea și dreptul de a ne exprima liber.
Revoluția din Decembrie 1989 a fost trăită cu teamă, cu multă emoție, dar mai ales cu speranță și curaj, fiind momentul în care România a renăscut și a arătat întregii lumi că își poate crea propriul destin.
Omagiu memoriei și sacrificiului martirilor
Aducem astăzi un omagiu memoriei și sacrificiului martirilor acelor vremuri și le suntem recunoscători pentru că datorită lor trăim astăzi într-o țară liberă, în care statul de drept, respectarea drepturilor și a libertăților fundamentale și demnitatea umană reprezintă piloni esențiali ai democrației.
La împlinirea a trei decenii și jumătate de la Revoluția Română din Decembrie, idealul libertății pentru care s-au sacrificat eroii acelor vremuri este acum mai viu și mai prezent decât oricând. Să nu uităm niciodată câte am realizat de atunci și cu câte eforturi pentru a avea astăzi o țară profund atașată valorilor democratice, care este considerată un partener de încredere al aliaților din Uniunea Europeană și din NATO.
Trebuie să respingem ferm aceste încercări de revizuire a istoriei
Din păcate, toate aceste valori și principii pe care le credeam intangibile riscă să fie acum periclitate de discursuri populiste și ipocrite, clădite pe minciuni și promisiuni iluzorii. Îmbrățișarea acestor teze ar însemna condamnarea generațiilor tinere și viitoare la repetarea unui trecut întunecat, pe care am convingerea că nu și-l doresc, la fel cum nu și-l mai doresc nici cei care au cunoscut cotidianul acelor vremuri.
Ne aflăm într-un moment de cumpănă și trebuie să respingem ferm aceste încercări de revizuire a istoriei, acțiuni perfide care urmăresc întinarea memoriei eroilor României democratice și mistificarea adevărului despre regimul dictatorial.
Doar adevărul, oricât ar fi de dureros, ne permite să mergem mai departe și să reclădim încrederea. Tocmai de aceea, este revoltător faptul că nu știm încă pe deplin ce s-a întâmplat la Revoluția din Decembrie 1989, iar vinovații nu au fost identificați, familiile victimelor fiind nevoite să-și strige în continuare durerea în fața autorităților.
Societatea românească s-a maturizat însă, iar lecțiile celor 35 de ani de democrație construită în timp trebuie să ne ghideze în continuare pentru a vedea ce se ascunde în spatele promisiunilor făcute în ultima perioadă de falși salvatori.
Să fim, așadar, ghidați de înțelepciune
La fel de puternic cum a fost rostit în urmă cu trei decenii și jumătate, cuvântul „Libertate!” a răsunat, recent, împotriva pericolului extremismului, ascuns sub pretinse declarații pașnice.
Nu populismul și demagogia ne vor salva. Așa cum istoria ne-a arătat, pacea și libertatea nu vin niciodată de la Est. Dimpotrivă, de la Est vin lipsuri, război și suferință.
În decembrie 1989, semenii noștri au plătit cu viața prețul libertății. Au luptat pentru democrație, pentru pluralism și pentru o Românie liberă. Nouă ne revine acum responsabilitatea de a nu ne abate de la valorile și principiile asumate și de a continua pe această cale euroatlantică.
Să fim, așadar, ghidați de înțelepciune, să avem încredere și speranță că unindu-ne forțele vom lua deciziile potrivite, pentru ca generațiile viitoare să trăiască într-o Românie mai bună, mai prosperă, iar torța libertății și a democrației din Decembrie 1989 să rămână veșnic aprinsă!“, potrivit Administrației Prezidențiale.
Nu pot sa uit cum in primele sale discursuri de dupa 22 decembrie 1989
Ion Iliescu in calitate de presedinte al FSN (nu stim nici macar pana azi cine l-a propus si cine l-a votat presedinte!) a tinut sa spuna ca Romania isi respecta obligatiile din participarea la Tratatul de la Varsovia!
Apoi in aprilie 1991 a semnat un „tratat de prietenie” cu URSS in care se sublinia ca partile nu au „pretentii teritoriale” intre ele.
Dupa circa 30 de ani conducatorii Republicii Moldova din acei ani spun ca la primele intalniri oficiale cu acelasi Ion Iliescu acesta le-a zis:
„Vorbim despre orice, dar nu despre Unire”.
Asa a fost „valorificata” revolutia din 1989 de catre cei care s-au erijat in emanatia ei!
Despre revolutia inceputa la Timisoara:
– in strada au fost circa 2000-3000 de oameni in momentele de varf, cateva sute in alte momente.
Marea majoritate a timisorenilor au stat in casa (nu spun ca il sustineau pe Ceausescu, dar nici nu au iesit cu mic cu mare).
In orasul Timisoara candidatul Ion Iliescu a castigat 58% din voturi, iar la nivelul judetului Timis a avut 70% la alegerile din 1990.
Despre revolutia din 1989 la nivelul tarii:
La circa 3 luni de la revolutie deja pe strazi se auzeau unii care vociferau ca „Era mai bine pe vremea lui Ceausescu”.
La circa 6 luni Ion Iliescu castiga cu 85% alegerile, Adrian Paunescu revenea la televizor, Vadim Tudor lansa revista de succes Romania Mare.
In 1992 Partidul Socialist al Muncii condus de fostul prim ministru comunist Ilie Verdet a intrat in parlament, la fel PRM condus de Vadim Tudor.
Pentru Băgătorul de seamă;
De când este inpardonabil dacă semnezi un acord de pace cu vecinii? După mintea ta ar fi trebuit să-i amrnințăm pe ruși că dacă ne supărăm dăm peste ei? Eu nu știu ce au unii în scăfărlie!!!
Cel mai mare TURIST al Romaniei, SCHIORUl K . W. Iohannis Zice, in acest mesaj : ” …Sa fim, asadar, ghidati de inteleptiune … speranta ca unindu-ne fortele … ” ADICA Uninidu-se K.Hunor-UDMR, cu PNL-ul si Cu marcel cioLANU PSD s-a format, la „Competentul” SFAT COLEGIAL a MEU, Guvernul Ciolacu DOI, cu Covrigarul Buzoian ( M.C. ), erou cu Merite Deosebite in Lovi-Lutia din 21- 22 Decembrie 1989 Prim Ministru , cu TREI vicepremieri ( Ciolan impartit in TREI * dupa numarul de SPARLAmentari : Primul pt. PSD, al doilea Pentru PNL, al treilea pentru UDMR, Pentru USR nici macar 1 Miligram de OS * ; CU 16 Ministere, CU OUG ** Trenulet **, dar CU Toate Pensiile *** NESIMITITE *** Speciale **** Suplimente la cele NORMALE, dupa Contributia la Fondul de Pensii **** Ale ; 1) Judecatorii, Procurii SI Grefierii : 2) Mem brii CCR=PSD ; Avocatul ***** Poporului si Trupa lui , Neatinse !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!