Costurile materiilor prime pentru lactate vor crește cu 5-10%

Concluziile finale ale studiului realizat de Horváth & Partners în perioada mai – iulie 2020 arată că performanțele producătorilor locali de mezeluri și lactate pot fi afectate semnificativ, pe termen lung, de pandemia COVID-19.

Astfel, prețul materiilor prime în industria lactatelor va crește cu peste 5% până la finalul lui 2020, conform prognozelor.

În aceeași perioadă, costul producției de mezeluri se estimează că va scădea cu aproximativ 2%.

Evoluțiile sunt cauzate atât de creșterea materiilor prime generale, carnea și laptele crud, cât și ca urmare a schimbărilor survenite în comportamentul consumatorilor români și a modificării costurilor de producție, pe fondul vulnerabilităților structurale ale acestei piețe.

Potrivit reprezentanților companiei, noile măsuri de igienă și siguranță impuse ca urmare a pandemiei vor avea drept consecință creșterea costului unitar de producție cu 1-2%, în industria mezelurilor și a lactatelor.

Conform cercetării, de la începutul lui martie și până în iulie, costurile acestor materii prime au scăzut cu aproximativ 10% pentru carnea crudă, dar au crescut cu peste 4% pentru laptele crud. 

În ceea ce privește piața de carne, studiul relevă faptul că prețul cărnii crude va rezista mai bine, având în vedere disponibilitatea mai mare a producției locale.

Astfel, pentru prețul cărnii crude de porc este estimată o scădere de aproximativ 2%, în timp ce prețul cărnii crude de pui se va diminua cu mai puțin de 2%.

Întregul sector agricol este, în general, afectat de slaba pregătire teoretică a fermierilor. În 2018, doar 14% din terenul agricol era folosit de fermieri cu o pregătire teoretică deplină.

Din cauza acestui fapt, atât producția agricolă per capita/ per hectar cât și calitatea acesteia sunt afectate negativ, ceea ce limitează considerabil competitivitatea pieței. 

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW