COVID-19 afectează femeia gravidă și nou-născutul: număr crescut de cezariene, riscuri de hipertensiune, preeclampsie

Dezbatere Salvaţi copiii

La Maternitatea Bucur din București, care tratează cazuri de COVID-19, medicii au remarcat o creștere semnificativă a cazurilor cu complicații date de infectarea cu virusul SARS-CoV-2 varianta Delta. Sarcina reprezintă un factor de risc pentru forme severe de boală, care necesită internare. Organizația Salvați Copiii România a continuat seria dezbaterilor esențiale cu medici, tema fiind aceea a riscurilor pe care infecția cu SARS-CoV-2 le pune pentru gravidă și nou-născut.

În momentul de față, România se confruntă cu o incidență crescută a cazurilor de infecție cu SARS CoV-2, inclusiv la gravide, nou-născuți și sugari pozitivi simptomatici, iar medicii sunt nevoiți să folosească la capacitate maximă aparatura existentă.

Numai la Spitalul Universitar din București s-au născut, în perioada aprilie 2020 – octombrie 2021, 85 de copii cu mame PCR SARS-CoV-2 pozitive și alți 65 de copii din mame cu istoric de infecție în timpul sarcinii. La Maternitatea Bucur din Capitală, devenită unitate medicală exclusiv COVID-19, din luna martie 2020 și până în prezent au venit pe lume 516 nou-născuți din mame pozitive, 104 dintre aceștia având complicații medicale din cauza prematurității. Maternitatea Bucur a preluat, pe parcursul anului trecut, și copii născuți în alte maternități din București și din alte județe, atât în sistemul public, cât și în cel privat.

La dezbatere au participat:

  • Prof. Dr. Radu Vlădăreanu, Șef de Disciplină Obstetrică-Ginecologie și Neonatologie, Spitalul Universitar de Urgență Elias din București, Vicepreședinte Comisia Obstetrică-Ginecologie din cadrul Ministerului Sănătății
  • Conf. Dr. Octavian Gabriel Olaru, Șef de Secție Obstetrică-Ginecologie I din cadrul Maternității Bucur – Spitalul Clinic de Urgență ”Sf.Ioan”
  • Dr. Daniela Oprescu, Doctor în Știinte Medicale, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie, Șef Sectie OG1, Maternitatea Polizu din București
  • Dr. Adriana Dan, Șef Secție Neonatologie, Spitalul Universitar de Urgență din București
  • Prof. Dr. Simona Vlădăreanu, Medic Primar Neonatologie, Doctor în Știinte Medicale, Șef Secție Spitalul Universitar de Urgență Elias din București
  • Dr. Cleopatra Paloșanu, Șef Secție Neonatologie, Maternitatea Bucur din București
  • Bioinginer Med. Pr. Drd. Alina Belu, Manager Spitalul de Urgenţă pentru Copii Sf. Maria din Iași
  • Carmen Moise, Jurnalist

Declaraţii relevante din dezbatere

Prof. Dr. Radu Vlădăreanu (Spitalul Elias): „Sarcina cu COVID este o vulnerabilitate, COVID amplifică și coagularea, și stresul respirator. Datele foarte recente arată că, în SUA, simptomatologia este mai severă dacă boala COVID se întâmplă în trimestrul II și III, duce la un risc de deces de aproape două ori mai mare decât la femeia care nu e gravidă.

Toată lumea care vrea să rămână gravidă, este gravidă, indiferent de vârsta sarcinii, orice lăuză, toate aceste categorii trebuie să se vaccineze. Sunt recomandările americane, vaccinul nu reprezintă un risc pentru femeia însărcinată, dimpotrivă, salvează viața ei și a nou-născutului”.

Conf. Dr. Octavian Gabriel Olaru (Maternitatea Bucur): „Tratarea unui caz Covid constituie un efort deosebit pentru tot personalul, nu este o luptă obișnuită. Spre deosebire de valurile anterioare, am remarcat faptul că a crescut gravitatea cazurilor internate. Nu trebuie neglijate simptomele, e foarte importantă legătura cu specialiștii, odată ce testul e pozitiv.

Din punctul nostru de vedere, e bine ca fiecare maternitate mai mare din țară să aibă un sector dedicat cazurilor Covid. Transferul cazurilor severe nu este un lucru ușor de făcut, transportarea unui caz care nu e echilibrat poate să-i dea lovitura de grație. Cazurile severe trebuie rezolvate acolo și salvați copiii, și mamele, după care văzut ce se întâmplă.

Sarcina constituie un factor de risc, studiile arată asocieri mai mari și cu hipertensiunea, și cu starea de preeclampsie. A crescut mult rata de nașteri premature, diferența e statistic semnificativă – pentru cazurile COVID a fost de 17 – 18%. A crescut și rata nașterilor prin cezariană, creșterea e semnificativă – înainte aveam o rată de 60%, pentru nașterile la pacientele COVID procentul a ajuns la 88%”.

Manager, Bioinginer Med. Pr. Drd. Alina Belu (Spitalul Sf. Maria, Iași)„Suntem Spital de Urgență pentru copii, avem 8 pacienți în ATI, 26 pe zona roșie. Au vârste diferite, cel mai mic e un sugar de 29 de zile, de asemenea, avem o lehuză de 17 ani.

Am avut un pacient de 7 zile, descoperit pozitiv COVID, în urma investigațiilor s-a constatat o malformație cardiacă gravă, fără posibilitate de rezolvare în România, a rămas intubat, negativat după 14 zile, am reușit să-l transferăm în Italia, a fost operat pe cord, acum e sănătos”.

Organizația Salvați Copiii România a lansat un apel urgent, pentru dotarea prioritară a Maternității Bucur, devenită linie Covid 19 și Spitalul de Urgenţă pentru Copii “Sf. Maria” din Iași. Nevoile sunt multe, de la ecograf, rampe de oxigen, pulsoximetre la ventilatoare performante.

  • Maternitatea Bucur din București, transformată în unitate Covid 19, are nevoie de suplimentarea aparaturii existente în prezent cu 6 rampe de oxigen si 6 pulsoximetre cu senzori, care măsoară pulsul, saturația de oxigen și frecvența cardiacă, pentru a face față numărului crescut de cazuri de nou-născuți din mame Covid pozitive. În acest moment, trei saloane au nevoie de rampe, cele existente sunt model vechi și nu se potrivesc noilor tehnologii din aparatura modernă.

De la începutul pandemiei, medicii Maternității Bucur au îngrijit 516 nou-născuți proveniți din mame confirmate pozitiv cu SARS-CoV2. Dintre aceștia, 104 au avut complicații medicale din cauza prematurității și au avut nevoie de supraveghere și îngrijire medicală adecvată.

Maternitatea Bucur a preluat, pe parcursul anului trecut, inclusiv copii născuți în alte maternități din București și din alte județe, atât din sistemul public, cât și din cel privat.

  • Spitalul de Urgenţă pentru Copii “Sf. Maria” din Iași e într-o situație de urgență, aici sunt internați copii cu Covid 19. Medicii au nevoie de 2 ventilatoare cu HFO (unul pentru neonatologie și unul pentru pediatrie). Este singura unitate care asigură patologia gravă și foarte gravă din neonatologie și pediatrie din regiunea Moldovei. Pacienții internați au nevoie de tehnologie de ultimă generație pentru tratament și monitorizare.

Organizația Salvați Copiii România a mobilizat toate resursele pentru a identifica de urgență atât fondurile necesare, cât și furnizorii de aparatură și echipamente medicale.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW