8.6 C
București
miercuri, 21 aprilie

Covid-19: Agenția europeană a medicamentelor (EMA) ar putea autoriza un vaccin până la finele acestui an

Agenția EMA, care în prezent examinează cererile de autorizare formulate de trei candidați, a declarat luni, 23 noiembrie, că ea ar putea aproba primele vaccinuri anti-Covid-19 înainte de sfârșitul anului sau la începutul anului 2021.

Cu baza la Amsterdam, acest organism are drept misiune să autorizeze și să controleze medicamentele în Uniunea Europeană. Aprobarea finală, dată de Comisia Europeană, permite apoi laboratoarelor să-și comercializeze medicamentele în întreaga Uniune Europeană.

Declarația EMA de luni, 23 noiembrie, intervine după ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat săptămâna trecută că Agenția ar putea aproba vaccinurile testate de Pfizer-BioNTech și Moderna în a doua jumătate a lunii decembrie. „În actualul stadiu, se spune într-o declarație transmisă Agenției France Presse și preluată de „Le Figaro”, este dificil să se prevadă cu precizie termenul la care va fi emisă autorizarea vaccinurilor, întrucât nu avem încă toate datele și testele care sunt încă în curs”...”În funcție de progresele înregistrate în evaluare, EMA va putea fi în măsură să încheie evaluarea vaccinurilor candidate aflate în stadiile cele mai avansate, către sfârșitul acestui an sau începutul anului viitor”.

EMA dispune de o procedură accelerată ce-i permite examinarea datelor privind siguranța și eficacitatea vaccinurilor pe măsura apariției lor, chiar înainte ca o cerere oficială de autorizare să fie depusă de către fabricant.

Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech și Moderna sunt cele trei proiecte de vaccin supuse acestui „examen continuu”.

Laboratorul britanic AstraZeneca, asociat universității Oxford, a anunțat luni că, potrivit rezultatelor intermediare, a dezvoltat un vaccin eficace în medie de 70%, respectiv 90% în anumite cazuri.Numai că aceste rezultate par în acest moment mai puțin convingătoare decât cele ale concurenților Pfizer/BioNTech sau Moderna, a căror eficacitate depășește 90%. Formula britanică are însă avantajul că utilizează o tehnologie mai tradițională, ceea ce face ca prețul viitorului vaccin să fie mai mic și acesta să fie mai ușor de stocat.


- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW