16 C
București
miercuri, 5 mai

Covid-19: Mai multe țări europene suspendă utilizarea vaccinului AstraZeneca

Danemarca, Norvegia și Islanda au suspendat, începând de joi, 11 martie, „din precauție”, utilizarea vaccinului AstraZeneca împotriva coronavirusului, de teama trombozelor. Italia, de asemenea, a decis interzicerea folosirii unui anume lot al vaccinului AstraZeneca, după un avertisment al fabricantului. Agenția italiană a medicamentului a decis, din precauție, interzicerea utilizării acestui lot în întreaga țară.
Potrivit Autorității europene a medicamentelor (EMA), doar 22 de cazuri de tromboză au fost semnalate până marțea trecută la peste 3 milioane de persoane vaccinate cu AstraZeneca în Uniunea Europeană.
Austria a anunțat și ea că a încetat administrarea vaccinurilor dintr-un lot de doze produs de laboratorul anglo-suedez, după ce o infirmieră în vârstă de 49 ani a decedat în urma unor grave tulburări de coagulare, la câteva zile după injectare. Alte câteva țări europene, respectiv Estonia, Letonia, Lituania, Luxemburg au suspendat vaccinarea cu doze provenite din lotul incriminat, de un milion de doze, livrate de fapt unui număr de 17 țări.

EMA susține că nu există o legătură între vaccin și decesul din Austria

Încă de joi, după o anchetă preliminară, EMA a comunicat că nu există o legătură între vccinul AstraZeneca și decesul survenit în Austria. Potrivit lui Stephen Evans de la London School of Hygiene and Tropical Medicine, deciziile luate din prudență de către unele state se bazează pe cazuri izolate în Europa. Ori, „balanța beneficiu-riscuri” a vaccinului AstraZeneca este în favoarea vaccinului. Laboratorul anglo-suedez care a dezvoltat vaccinul amintit împreună cu universitatea Oxford a ținut să releve securitatea produsului lor, iar guvernul britanic l-a calificat „sigur și eficient”, motiv pentru care va continua să-l utilizeze.

Foto: By Gencat – https://www.flickr.com/photos/37074368@N06/50953820606/, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=99989170

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW