CPI se orientează către o anchetă privind crimele comise pe teritoriul Ucrainei

La aproape șapte ani de la anexarea Crimeei și declanșarea războiului din Donbas, Curtea Penală Internațională (CPI) consideră necesară declanșarea unei anchete privind eventuale crime de război și crime împotriva umanității comise pe teritoriul Ucrainei începând din 2014 de către beligeranți. Chiar dacă o astfel de anchetă are nevoie de mai multe luni pentru a fi autorizată, important este că a devenit clar că se impune acest demers.

Autoritățile ucrainene au primit cu satisfacție anunțul făcut zilele trecute de către procurorul general al Curții Penale Internaționale, Fatou Bensouda, cuprinzând concluziile examinării preliminare a situației din Ucraina. „Sunt elemente rezonabile pentru a constata că, în actualul stadiu, există un larg evantai de comportamente constitutive de crime de război și crime împotriva umanității ce țin de competența CPI , comise în cadrul situației din Ucraina”, a declarat într-un comunicat procurorul Fatou Bensouda. Domnia sa consideră că „crimele comise de diferitele părți în conflict au fost suficient de grave pentru a justifica începerea unei anchete„. În condițiile în care Ucraina nu a semnat Tratatul de la Roma, fondator al CPI, guvernul de la Kiev a recunoscut competența Curții pentru crimele comise pe teritoriul Ucrainei și în 2015 a cerut CPI examinarea evenimentelor anului 2014, în special în Crimeea și Donbas.

Decizie istorică

„Este vorba de o decizie istorică”, a declarat Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe. „Justiția internațională, a subliniat el, nu a abordat situația din Ucraina rapid, dar ea este inevitabilă… Într-o zi, criminalii ruși vor fi judecați„. Va trebui așteptat încă niște luni de zile înainte ca CPI să autorizeze o anchetă oficială, dar se vede deja clar că ea va avea totuși loc, în condițiile în care conflictul din Donbas continuă mocnit și el s-a soldat până acum cu 14.000 de morți.


Foto: By Max Koot Studio – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16885807

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW