Crește activitatea în zona Pieței Victoriei, centrul de afaceri al Capitalei

Cartierul ultracentral de birouri de la Piața Victoriei înregistrează o activitate în creștere, ultima analiză realizată de Activ Property Services raportând un volum istoric de tranzacții de închiriere semnate anul trecut și o evoluție pozitivă a stocului în construcție.

După o perioadă de mai mulți ani în care activitatea a fost într-o relativă stagnare în zona Pieței Victoriei, ultimele luni au adus evenimente notabile precum lansarea construcției proiectului Țiriac, vânzarea clădirii Bucharest Corporate Center sau mutarea companiei Deloitte pe o suprafață de peste 8.500 mp în noua clădire The Mark.

Volumul de tranzacții de închiriere a depășit 31.500 mp în 2018, reprezentând un vârf istoric și o creștere cu aproape 45% față de anul precedent. Zona concentrează sedii de bănci și companii majore, în special din domeniul serviciilor.

Piața Victoriei, cunoscută drept centrul de afaceri al Bucureștiului, include în prezent un stoc speculativ de peste 220.000 mp de spații moderne de birouri, fiind depășită ca mărime doar de zonele nou dezvoltate în nordul capitalei: Barbu Văcărescu – Dimitrie Pompeiu – Pipera. Zona include, de asemenea, peste 35.000 mp de sedii în folosința proprietarilor, precum clădirile BRD Tower și First Bank, alături de clădiri administrative.

Dacă în ultimii cinci ani stocul a rămas relativ constant, în prezent există două proiecte în construcție însumând peste 41.000 mp de spații de clasa A.

Proiectul The Mark, dezvoltat de S Immo, cu o suprafață închiriabilă de aproximativ 25.500 mp, este aproape finalizat și urmează să fie inaugurat, iar proiectul noii clădiri Țiriac de 16.100 mp este așteptat să fie finalizat în 2020. Livrarea acestora va crește stocul speculativ din zonă la peste 260.000 mp.

Piața Victoriei a fost cel mai important centru de afaceri al Capitalei în perioada anilor 2000, acest statut începând să fie concurat în ultimii ani de noul „business district” , dezvoltat în partea de nord, în jurul stației de metrou Aurel Vlaicu, la intersecția bulevardelor Barbu Văcărescu, Șoseaua Pipera și Calea Floreasca. Noul cartier a devenit starul livrărilor din Capitală, cu peste 350.000 mp de birouri construiți în ultimii 10 ani, zona fiind susținută de un volum major de închirieri care a dus rata de neocupare la un minim de sub 2% în prezent.

Spre comparație, rata de neocupare în această zonă este în prezent de 7,5%, aproximativ 16.500 mp de birouri fiind disponibili pentru închiriere conform datelor actualizate furnizate de proprietari.

„Piața Victoriei rămâne, grație amplasării strategice ultracentrale, cea mai scumpă zonă de birouri din București și România, înregistrând chiriii de 17-19 euro/mp/lună pentru cele mai reprezentative spații. Clădirile secundare se închiriază în general cu 12-14 euro/mp/lună”, a declarat Andrei Bîrsan, managerul departamentului de birouri al Activ Property Services.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW