marți, 27 octombrie
8.5 C
București
marți, 27 octombrie

Dispute între Beijing și Washington în chestiunea recunoașterii Taiwanului

«China Daily», cotidian de limbă engleză ce exprimă de regulă punctul de vedere oficial, avertizează – într-un editorial – Statele Unite că «amestecul în afacerile Chinei constituie o încălcare a regulilor internaționale».

Acest avertisment intervine după decizia Washingtonului de a-și rechema – pentru consultări – diplomații din Republica Dominicană, Salvador și Panama, trei țări care au decis să rupă relațiile diplomatice cu Taiwanul, pentru a recunoaște China. Un proiect de lege ce autorizează Departamentul de Stat american să reducă relațiile cu orice guvern care are intenții similare față de Taiwan se află pe masa de decizii a Senatului Statelor Unite.

«Recurgând la coerciție în speranța că țările care au încă relații diplomatice cu Taiwanul vor fi descurajate să recunoască drept partener China populară, scrie «China Daily», Washingtonul dă dovadă de lipsă de respect față de regulile ce guvernează relațiile internaționale»… «Washingtonul și Taipei, atrage atenția Beijingul, nu ar trebui să se refugieze în acest mic joc, uitând riscurile lui». A nu se uita că Taiwanul, denumit oficial Republica China, nu este recunoscut decât de 17 țări ale lumii. Washingtonul, la rândul său, acuză Beijingul că destabilizează regiunea și că desfășoară o campanie de «interferență politică» pentru a priva Taiwanul de aliații săi de pe continentul american.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW