Realizarea unor lucrări de amenajare sau construire depinde întotdeauna foarte mult atât de profesionalismul și experiența firmei de construcții, cât în egală măsură și de calitatea materialelor folosite. Din acest motiv stabilirea unor criterii de alegere a materialelor de construcții devine foarte importantă, iar în cele ce urmează poți afla care sunt cele mai importante dintre acestea.
Achiziționarea materialelor trebuie făcută doar de la firme de încredere
Desigur, acest aspect poate fi provocator, mai ales având în vedere afluxul de oferte disponibile pe piața de profil. Totuși, pentru a alege în mod corect, sunt importante câteva verificări, majoritar la nivel de grad de mulțumire al utilizatorilor.
În plus unele firme sunt foarte cunoscute pentru calitatea produselor, iar acest lucru face alegerea mai ușoară. Spre exemplu, se pot alege materiale de construcții de la Piatraonline.ro, deoarece acest magazin are o experiență vastă pe piață, lucru care se traduce adesea printr-un număr foarte mare de clienți mulțumiți.
Alegerea materialelor trebuie făcută în baza calității produselor, nu a prețului
În general prețurile mici sunt cele care determină achizițiile, însă este important de reținut faptul că în domeniul construcțiilor un preț mic poate însemna și un nivel scăzut de calitate.
Așadar nu ar trebui să fie alese doar prețurile mici și ofertele la anumite materiale, ci ar trebui avute în vedere performanțele materialelor și caracteristicile acestora.
Cel mai simplu mod de a verifica dacă un material este calitativ, este fie prin urmărirea datelor din fișa tehnică a produsului, fie prin solicitarea de a beneficia de suport tehnic, particularizat pe anumite materiale. La nevoie pot fi efectuate comparații între materiale, pentru a afla exact care sunt caracteristicile acestora.
Alegerea trebuie făcută în funcție de proiectul tehnic
Dacă în cazul anumitor materiale, cum ar fi cele de finisare, există un spectru larg din care se poate alege, în cazuri particulare este nevoie să fie urmate în totalitate specificațiile proiectantului.
Inginerul proiectant este persoana care se ocupă de dimensionarea corectă a lucrărilor de construcție și în consecință poate ști cel mai bine care sunt nevoile cu privire la locuința ta. În proiectul tehnic realizat acesta va menționa exact tipul de ciment necesar, tipul de armătură și toate detaliile care țin de realizarea efectivă a lucrărilor.
Alegerea materialelor trebuie să respecte cantitățile necesare
Se recomandă ca în momentul achiziției să se respecte cerințele în ceea ce privește cantitățile pentru că în caz contrar riscurile sunt mari în ceea ce privește degradarea acestora. Unele materiale sunt sensibile și au nevoie de condiții anume de transport și depozitare.
Spre exemplu, vopseaua este un material cu un caracter puternic inflamant, așadar va trebui transportată în condiții de siguranță și depozitată la fel, în locuri umbroase și ferite de surse de căldură. Tencuielile, gletul, mortarul și în general materialele prăfoase, pe bază de pulbere de ciment sau var sunt sensibile la umiditate.
Dacă nu există condiții speciale în care aceste materiale să fie menținute, atunci ar trebui ca acestea să fie cumpărate în cantități mici, pentru a evita deteriorarea acestora. În caz contrar, investiția va fi una pierdută, mai ales în situația în care materialele nu mai pot fi utilizate.
Materialele de construcții în general nu ridică foarte mari probleme, în momentul alegerii. Totuși, pentru că doar specialiștii știu exact ce condiții trebuie să îndeplinească acestea pentru a putea fi folosite pe șantier, această etapă poate fi deficitară pentru beneficiari.
Știind însă aceste criterii, enunțate anterior, va fi mai ușor pentru oricine să analizeze și să aleagă materialele de construcții potrivite, pe care să se poată baza ulterior pentru construirea casei.