Duminică, sicriele cu soldații americani uciși în atentatul sinucigaș comis de jihadiști joia trecută în apropierea aeroportului din Kabul au sosit la baza din Dover, statul Delaware. Președintele Joe Biden, însoțit de soția sa, Jill, de secretarul de stat și de Ministrul Apărării, a participat la o ceremonie în memoria celor căzuți în dificila misiune de la Kabul. Cu o mină gravă și cu mâna pe inimă, președintele Biden a privit defilarea celor 13 sicrie albe acoperite cu drapele americane.
«Eroii »
În aceeași zi, într-o declarație în care avertiza în legătură cu apropierea catastrofalului uragan Ida, președintele Biden a ținut să evoce și cu acest prilej ceremonia la care a participat în onoarea soldaților americani uciși joia trecută la Kabul. «Împreună cu Jill, a spus președintele, am întâlnit familiile celor 13 eroi căzuți la datorie în Afganistan. Să ne rugăm pentru ei».
Popularitatea, în bernă
Corespondenții presei americane și internaționale semnalează o scădere consistentă a popularității lui Joe Biden. Domnia sa promisese «o retragere din Afganistan în ordine și sigură». Ceea ce nu s-a întâmplat, nu neapărat doar din pricina modului de gestionare al președintelui. Dar criticile la adresa domniei sale au devenit în aceste zile deosebit de virulente, mai ales după atentatul de joia trecută de la aeroportul din Kabul, semnalează corespondentul RFI . «Este una dintre cele mai proaste decizii de politică externă din istoria Americii», a lansat Mitch Connell, liderul opoziției republicane din Senat. Lui i s-a alăturat și alesul din Nebraska, Ben Sasse. «Este clar că nu a existat un plan.Au murit oameni și vor muri și alții pentru că președintele Biden a preferat să se bazeze pe discursuri optimiste, și nu pe realitate», a afirmat Ben Sasse. Un recent sondaj CBS arată că 74% din persoanele chestionate consideră că retragerea din Afganistan a fost «prost gestionată».