Pentru ieșirea din dependența de gazele naturale ruse și din șantajul Qatarului, Europa are o alternativă pe care Turcia o promovează intens, respectiv gazul din Turkmenistan. Dar, pentru ca gazele din Turkmenistan să ajungă în Europa, este necesară construirea unei conducte care să traverseze Marea Caspică. Gazul urmează să ajungă la Baku, în Azerbaidjan, pentru racordarea, apoi, la rețeaua transanatoliană care deservește piețele europene trecând prin Turcia. Complicație mare, dar a nu se uita că Turkmenistanul posedă cea de-a patra rezervă mondială de gaze naturale, după Qatar.
Acest gazoduct transcaspian a prezentat deja, prin anii ’90, interes în Europa, dar la vremea respectivă Rusia a pus bețe în roată acestui proiect, statutul juridic al Marii Caspice nefiind atunci reglementat. Azerbaidjanul și Turkmenistanul își disputau o zonă a Mării Caspice foarte bogată în hidrocarburi. Astăzi, diferendele respective au fost soluționate și sunt condiții mai favorabile în regiune, cu excepția unor considerente de natură geopolitică.
Rusia, slăbită
Războiul din Ucraina a slăbit Moscova, spun majoritatea analiștilor politici specialiști în acest dosar. Ea are mijloace tot mai puține pentru a pune presiune pe foștii aliați ai săi. Rusia utilizează gazele turkmene pentru propriul consum și le vând pe ale sale, mai scump, Europei. Astăzi însă are o influență mai mică, Turkmenistanul înțelegând și el să-și diversifice clientela. Și o are deja, China. Europa ar fi, potrivit experților săi, un debușeu interesant. Turcia nu pierde din vedere acest interes și evidențiază potențialul acestui coridor. Geografic vorbind, Turcia ar putea astfel să devină unul dintre centrele mondiale în comerțul cu energie.”Dacă priviți o hartă, puteți vedea că la sud, la est și la nordul Turciei se află aproximativ 65% din resursele energetice mondiale”, relevă Mithat Rende, fostul ambasador al Turciei în Qatar și specialist în aceste probleme. Vedeți de asemenea că la vest se află 500 până la 600 milioane de europeni însetați de energie.”Trebuie însă timp, bani pentru investiții în Turkmenistan pentru gazoductul transcaspian, plus un suport politic, respectiv o voință politică pentru ca acest proiect să devină realitate și ca noi să putem transporta un mai mare volum pe coridorul gazier sud-european”, spune expertul mai sus menționat.
”Este pe cale de a se crea o nouă ordine mondială”
Turcia a prevăzut deja creșterea capacităților sale de tranzit. Mingea se află acum în terenul europenilor; ”Ei , spune Mithat Rende, ar trebui să studieze cu atenție, la Bruxelles și în capitalele europene acest proiect și să încerce a concepe o nouă strategie energetică. Nu mai este timp de pierdut”, spune expertul turc. ”O nouă ordine mondială, avertizează el, este pe cale de a se crea și europenii nu-și pot permite luxul de a aștepta că alții să formuleze politici în numele lor”… Adică Beijingul, Moscova și la fel Statele Unite, care înțeleg să-și promoveze gazul lor de șist. Mai mult ca oricând, această regiune este cea cu rol în ”marele joc” unde se înfruntă ambițiile. Iar autonomia strategică a vechiului continent ar putea foarte bine să vină prin Asia centrală.