După mai bine de o lună de zile de contestații populare, şeful Statului Major al armatei algeriene cere ca președintele Bouteflika, în stare gravă de sănătate, să demisioneze sau să fie declarat inapt pentru a-și exercita atribuțiile prezidențiale, în conformitate cu prevederile Constituției.
S-a ajuns în situația în care armata, vechi susținător al regimului Bouteflika, să-i ceară acestuia plecarea din funcție. Constrâns să renunțe la a mai candida – pentru a cincea oară – la președinția țării, sub presiunea puternică a străzii, Bouteflika își făcuse planul (nu doar el) să rămână la putere pentru o perioadă nedeterminată, amânând sine die alegerile prezidențiale stabilite inițial pentru 18 aprilie. Aceasta a fost scânteia care a îndârjit și mai mult populația împotriva sa. Pe acest fond, de gravă criză politică, Ahmed Gaid Salah, şeful Statului Major, un general foarte respectat, a ieșit marți cu o declarație ce are drept scop scoaterea țării dintr-o criză politică cu consecințe imprevizibile. «A devenit necesar, chiar imperativ», a declarat generalul Ahmed Gaid Salah, «să se adopte o soluție pentru ieșirea din actuala criză, care să răspundă revendicărilor legitime ale poporului algerian, care să garanteze respectarea dispozițiilor din Constituția țării și să mențină suveranitatea statului». Declarația a fost difuzată și de postul național de televiziune. Impactul politic este important, având în vedere că, în Algeria, influența armatei rămâne considerabilă, de la lovitura de stat a colonelului Houari Boumediene, din iunie 1965, în ciuda rivalității cu serviciile de informații. Ce l-a determinat pe generalul Gaid Salah să adopte această poziție: surse apropiate, citate de corespondenții presei franceze, spun că acest respectat general, cunoscut pentru actele de bravură în războiul pentru independența Algeriei, dorește, în calitatea sa de șef al armatei algeriene, să rămână în legalitate politică. Concret, el propune lansarea procedurii prevăzute de articolul 102 din constituţia țării. Această soluție are însă nevoie de consens, chiar de unanimitatea partidelor politice algeriene.
Ce prevede articolul 102
Textul articolului respectiv din Constituția algeriană se aplică atunci când președintele țării «din motive de boală gravă și de durată se află în imposibilitatea totală de a-și exercită atribuțiile». În acest caz, președintelui Consiliului Constituțional, Tayeb Belaiz (71 de ani), numit de actuala putere, îi revine sarcina de a lansa procedura de îndepărtare a lui Bouteflika, iar apoi de a declanșa un proces electoral.
Anunț-surpriză
După mai bine de o lună de zile de masive manifestații la nivelul întregii țări, această luare de poziție din partea unuia dintre cei mai fideli susținători ai lui Bouteflika i-a surprins nu doar pe algerieni. Corespondenții presei străine la Alger relatează că declarația televizată a generalului Ahmed Gaid Salah a fost întâmpinată cu urale și claxoane pe străzile Algerului, unde studenții și profesorii se aflau încă în stradă. Ei au spus însă, prin reprezentantul lor Oumima Khellaf, 24 de ani, că «poporul algerian nu reclamă doar plecarea lui Bouteflika, ci a întregului sistem aflat la putere».