Circa 250 de avioane militare și 10.000 de persoane provenind din 25 țări membre ale NATO participă la actualul exercițiu aerian al NATO ”Air Defender 23”. Este vorba, remarcă ziarul ”Le Figaro”, de cel mai important exercițiu de manevre aeriene coordonate de Germania și destinate să demonstreze unitatea membrilor Alianței Atlantice în fața unor potențiale amenințări, în special din partea Rusiei. La el participă inclusiv Japonia și Suedia, candidate la aderarea la NATO. Cele 10.000 de persoane participante la exercițiu au misiunea de a întări interoperativitatea și protecția împotriva dronelor și a rachetelor de croazieră în cazul atacurilor contra orașelor, aerodromurilor sau a porturilor situate pe teritoriul NATO. Exercițiul, reamintește ”Le Figaro”, a fost conceput în 2018, ca răspuns la anexarea în 2014 a Crimeei de către Rusia, chiar dacă nu viza pe nimeni cu precizie, a explicat generalul Ingo Gerhartz, șeful forțelor aeriene germane, la prezentarea exercițiului.
Un mesaj către Rusia
Alianța Atlantică este ferm hotărâtă să apere ”fiecare centimetru” din teritoriul său, dar nu va fi trimis – cu prilejul acestui exercițiu – niciun zbor, de pildă, în direcția Kaliningrad, enclavă rusă ce se învecinează cu Polonia și Lituania, țări membre ale NATO, a insistat generalul Gerhartz. ”Noi suntem o alianță defensivă și în acest cadru este planificat acest exercițiu”, a insistat generalul citat. ”Dar aceste manevre vor avea de asemenea scopul de a trimite un mesaj Rusiei”, a explicat presei Amy Gutmann, ambasadoarea Statelor Unite în Germania. ”M-ar surprinde ca un lider mondial, inclusiv dl Putin, să nu ia notă de ceea ce arată alianța, de ce forță dispune această alianță a noastră”, a spus ambasadoarea americană. ”Sincronizându-ne, noi ne mutiplicăm forța”, a avertizat ea.
Războiul Rusiei contra Ucrainei, subliniază ”Le Figaro”, a galvanizat alianța militară occidentală creată în urmă cu aproape 75 de ani pentru a face față Uniunii Sovietice. Finlanda și Suedia, țări care multă vreme au rămas neutre pentru a evita un conflict cu Moscova, au solicitat aderarea la NATO după invadarea Ucrainei. Actualul exercițiu militar aerian include o formațiune operațională și tactică, în principal în Germania, dar și în Cehia, Estonia și Letonia. Cancelarul Olaf Scholz va vizita piloții cu baza pe aerodromul de la Schleswig-Jagel, în nordul Germo.
O ameliorare a pregătirii militare
Potrivit generalului Michael Loh, directorul Gărzii naționale aeriene americane, citat de ”Le Figaro”, misiunile actuale ale NATO se află ”într-un punct de inflexiune”… ”Multe lucruri – relevă el – s-au schimbat în peisajul strategic mondial, îndeosebi în Europa”, iar exercițiul actual vizează ”completarea prezenței permanente a Statelor Unite în Europa și furnizarea unei formări (instruiri) la o scară mai largă ca de obicei pe continent”, a adăugat înaltul ofițer american. El a remarcat faptul că numeroși piloți ai Alianței Atlantice lucrează împreună pentru prima oară. ”Acționăm… pentru menținerea vechilor relații și pentru construirea unora noi… Este vorba de a stabili capacitatea pentru înfruntarea unei mari puteri, în cadrul competiției dintre marile puteri ale lumii”, a mai subliniat generalul Michael Loh.
„La el participă inclusiv Japonia și Suedia, candidate la aderarea la NATO.”
NATO – alianta nord atlantica de la Atlantic la Pacific!
Candva se vorbea de o Uniune Europeana de la Lisabona la Vladivostok… dar nu a fost sa fie.
Ia auziti chestia asta:
”Noi suntem o alianță defensivă și în acest cadru este planificat acest exercițiu”, a insistat generalul citat.
Alianta defensiva nu a purtat niciodata razboaie de aparare (slava Domnului ca nu a avut nevoie!),
dar a bombardat Bosnia, Serbia, Afganistan, Libia, Siria…