luni, 1 iunie, 2020
13.7 C
București

Cu buzunarele găurite

Perioada sărbătorilor de Paște este una în care consumul crește. 2020 va fi o excepție. După mai mult de o lună în care economia a intrat în carantină, banii din buzunare sau conturi sunt pe terminate pentru mulți.

Numărul celor aflați în șomaj sau șomaj tehnic crește constant. Se adaugă cei întorși în țară, astfel că numărul celor fără un loc de muncă va urca spre două milioane.

Recent, Florin Cîţu, șeful Finanțelor, anunța că, de la începutul crizei, cheltuielile bugetului consolidat au crescut cu 13 miliarde lei, iar veniturile au scăzut cu 20 de miliarde de lei. „Cele mai mari cheltuieli din buget sunt cele cu asistenţa socială şi cele de personal”, explica dl Cîțu.

A venit și prognoza de primăvară a Băncii Mondiale care taie în carne vie în cazul dezvoltării economiei românești. De la o perspectivă de creștere economică în acest an de 3,8%, în raportul anterior, anticipația coboară la 0,3%!

Sigur cea mai rapidă soluție ar fi cea de repornire a economiei. Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu făcea acum câteva zile un apel în acest sens. „Nu spun că trebuie să ne reîntoarcem mâine, dar spun că trebuie să ne facem planuri (…) care sunt cele mai bune măsuri pe care le putem lua pentru ca după Paște să ne întoarcem, poate treptat, la muncă”?

În condițiile în care România nu are resursele pentru stabilizarea economiei care să îi permită să să arunce „bani din elicopter”, așa cum se întâmplă în Statele Unite, Franța sau Marea Britanie.

Și posibilitatea de a apela cu ușurință la împrumuturi cu dobânzi onorabile este una dificilă, când există riscul ca marile agenții de rating să readucă economia locală la nivel de „junk”.

„La ce tratament preferențial ar putea să spere România, care nu este un stat important la nivelul UE, nu este membru al zonei euro, a fost lovită moderat de pandemie, a avut un deficit bugetar de peste 4 la sută în 2019, iar datoria publică – chiar dacă este mică – este deținută în proporții semnificative de non-rezidenți (care pot cere oricând onorarea ei)”, observa Valentin Lazea, economist șef al BNR, pe blogul instituției.

Joi, Finanțele s-au împrumutat de la bănci și clienții acestora cu 885 milioane lei, printr-o emisiune de obligaţiuni cu scadenţa în 2025. Iar dobânda a fost de 4,02%.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Misiune reușită: Capsula rachetei SpaceX s-a conectat cu Stația Spațială Internațională

Duminică, după 19 ore de zbor, capsula Crew Dragon cu cei doi astronauți americani la bord s-a...

Ziua Copilului vine cu terase, plaje redeschise și deplasări fără restricții

Ziua Copilului, 1 iunie, aduce o a doua etapă de relaxare a restricțiilor impuse de Guvern pentru...

SpaceX: decolare reușită la primul zbor cu echipaj uman exclusiv american

Acest zbor este de o extremă importanţă pentru NASA. Începând din 2011 și după retragerea navetelor spațiale,...