Cultura de triticale este din ce în ce mai răspândită pe teritoriul țării noastre, deoarece prezintă unele avantaje față de culturile înrudite, grâul și secara. În acest articol, poți afla de ce agricultorii sunt atrași de această plantă, dar și câteva aspecte importante legate de modul său de cultivare.
Avantajele și caracteristicile triticalelor
Triticalele sunt un hibrid între grâu și secară, fiind încadrate în familia gramineelor. Deși aspectul lor este asemănător grâului, plantele sunt mai robuste și rodesc cu spice mari, cu multe spiculețe.
Având un potențial de producere boabe mai mare decât alte cereale, triticalele sunt folosite inclusiv ca plante furajere, în alimentația porcilor și a păsărilor. Germinarea rapidă și rezistența sporită la boli sunt alte avantaje care fac din triticale o alegere sigură.
O listă a avantajelor culturii de triticale include:
- Rezistență mare la temperaturi scăzute;
- Ritm rapid de creștere, inclusiv al rădăcinii;
- Toleranță la solurile acide;
- Rezistență genetică la numeroase boli ale cerealelor;
- Valoare nutritivă superioară față de grâu și orz;
- Utilizabile în alimentația oamenilor;
- Utilizabile pentru producerea de alcool și bioetanol.
Tehnologia de producție adecvată
Pentru cele mai bune rezultate din punctul de vedere al producției, este necesară respectarea fluxului tehnologic recomandat de către specialiști.
Rotația culturilor
Cele mai bune plante premergătoare pentru cultura de triticale sunt fasolea, năutul, soia, mazărea, inul, rapița și cartofii.
Pe lista culturilor recomandate se află și floarea-soarelui, porumbul, sfecla de zahăr sau cerealele păioase, doar în primul an.
Pregătirea terenului
Pentru pregătirea patului germinativ, este suficientă o singură trecere cu combinatorul, în ziua premergătoare semănatului. Arătura de vară, la 20-25 cm adâncime, contribuie la menținerea terenului curat și trebuie urmată și de discuit, la 12-15 cm.
Semănatul în zonele de deal și de munte se face între 15 septembrie și 1 octombrie. În zonele de câmpie, semănatul se face între 1-15 octombrie.
Fertilizarea triticalelor
În funcție de compoziția solului, cultura de triticale necesită doze moderate de îngrășăminte, care se aplică în două etape:
- Fertilizarea de bază, efectuată toamna, cu fosfor, potasiu și jumătate din doza de azot necesară, în funcție de compoziția solului;
- Fertilizarea fazială, realizată primăvara, cu cealaltă jumătate din doza de azot.
Combaterea bolilor
Combaterea bolilor este importantă pentru cultura de triticale, chiar dacă rezistența ei este superioară celei a altor culturi. Pe lista celor mai frecvente boli se numără: fuzarioza, septorioza, rugina galbenă, mălura comună, mălura pitică.
Kinto® Plus
Kinto® Plus este un fungicid care combină 3 substanțe active, cu 3 moduri de acțiune diferite, pentru o eficiență sporită și un spectru larg de prevenție și combatere. Cele 3 substanțe active din compoziție sunt fluxapiroxadul, triticonazolul și fludioxonilul.
Triticonazolul este un triazol care întrerupe funcția membranei celulare a fungilor, determinând moartea hifelor.
Fluxapiroxadul inhibă o enzimă vitală în procesul sintezei de energie, perturbând creșterea fungilor.
Fludioxonil este un fenilpirol care inhibă procesele de transport intercelulare, interferând cu transducția semnalului osmotic.
Kinto® Plus este eficient indiferent de condițiile climatice, studiile demonstrând că reușește să asigure o protecție adecvată a culturilor atât pe vreme uscată și călduroasă, cât și atunci când e frig și umed.
Utilizarea Kinto® Plus determină o creștere a randamentului de producție cu până la 4%, unul dintre efectele sale pozitive având legătură cu dezvoltarea mai rapidă și mai puternică a rădăcinii, ceea ce conduce la o mai bună absorbție a nutrienților.
Produsul se aplică direct pe semințe, înainte de semănat, ceea ce asigură protecție îndelungată încă din prima zi de vegetație.
Luând în considerare productivitatea ridicată, rezistența la boli și valorile nutriționale superioare, cultura de triticale rămâne o opțiune atractivă pentru fermieri.