Cum a schimbat tehnologia mediul studențesc

Deși se mai întâmplă și azi, sporadic, să îi înghețe mâna bobocului încercând să scrijelească ceva pe foaia înghețată de examen, vremurile în care studenția se făcea cu pixul pe foaie a cam apus. Cursurile sunt online, proiectele se fac la fel, iar grupurile de discuții au înlocuit șușotelile de pe la colțurile facultății – până și suflatul la examene s-a schimbat. Iată mai jos o scurtă incursiune în viața de student din ziua de azi.

„Curs online” e pleonasm. Mai ales din cauza (datorită?) pandemiei, facultățile s-au mutat aproape cu totul în mediul online. Chiar și acum, activitățile care se pot desfășura online se desfășoară și se vor desfășura asemenea. A devenit obișnuință să se discute despre cursuri online. Prezența la cursuri a devenit ceva relativ de vreme ce nu poți controla, ca profesor, ca asistent sau ca lector, absolut fiecare minut din absolut fiecare pătrățică de pe ecranul și așa modest în diagonală al laptopului.

Prezența la curs rămâne totuși prezență, informațiile luate de la cursuri exact atunci când ele se întâmplă, fie online, fie offline, fiind mult mai clare și corecte decât cele căpătate prin intermediul „telefonului fără fir” care se formează imediat după aceea.

Grupurile de Whatsapp au devenit deja ceva obligatoriu, standard, fiind atât oficiale, cât și oficioase (adică la jumătatea dintre oficial și neoficial) și, desigur, neoficiale. De an, de grupă, de „bisericuțe” din cadrul aceleiași grupe, sau create în mod punctual pe un proiect sau altul.

Toate notificările, replicile, mesajele șterse și imaginile care nu au legătură cu nimic sunt, probabil, lucruri stresante, dar e mai bine să fii ușor stresat de telefon aflându-te acasă, la job, la cumpărături sau la mare decât să „atârni” pe holurile facultății cu orele în speranța că te vei edifica.

Examenele sunt digitalizate. Dacă până și susținerea lucrării de doctorat se face online, prin conferință video, de-apoi un simplu examen din sesiune! Bineînțeles că lucrurile diferă de la facultate la facultate, sau de la universitate la universitate, de la instituțiile de stat la cele private, dacă anumite rigori impun undeva prezența fizică.

Și, da, în unele situații, prezența fizică la examinare este o certitudine, dacă sunt respectate normele sanitare în vigoare. Însă și în acest context, tehnologia a schimbat totul. Poate că e interzis cu telefonul mobil în sală, poate că există camere de supraveghere – tot ce e posibil, însă cei din sala de examen nu au stat cu mâinile în sân văzând aceste lucruri, așa că au lăsat copiuțele acasă și în schimb au achiziționat sisteme de copiat.

Tehnologia IT a schimbat multe. Multe ar mai fi de spus legat de maniera prin care tehnologia a schimbat modul în care facultatea este privită și anii de studenție sunt trăiți. Dar fiindcă schimbările sunt încă în formare, în derulare, e posibil ca acest articol să aibă nevoie de o continuare (ori de mici rectificări) de pe un an pe altul. Până atunci, însă, observațiile de mai sus vor naște în tineri o exclamație de „Așa e!” și o dorință de a le aprofunda, de a le încerca, de a le înțelege mai bine.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW