Odată cu venirea iernii, o casa călduroasă ne va oferi confortul termic de care avem nevoie pentru a ne desfăşura activităţile de zi cu zi. Astfel, trebuie să acordăm o atenţie aparte în ceea pe priveşte utilizarea echipamentelor de încălzire.
Cu toate acestea, temperaturile scăzute de afară, ne vor aduce costuri mai ridicate la factura de gaz. În această situaţie, centrală termică trebuie setată pe o temperatură potrivită pentru a menţine confortul termic al celor din casă, dar, care să nu aducă după sine costuri sporite la energie. Pentru a controla temperatura din locuinţă după bunul plac, specialiştii recomandă achiziţionarea unor accesorii pentru reglarea temperaturii. Dintre aceste produse, un termostat wireless este cea mai bună variantă privind raportul calitate-preţ.
Programarea temperaturii dorite
Un termostat wireless te va scuti de pornitul şi opritul centralei în funcţie de prezenţa ta în casă, deoarece acest aparat îţi permite programarea temperaturii. Astfel, dacă în timpul săptămânii eşti mai mult la muncă, îţi poţi seta termostatul pe o temperatură mai scăzută, iar seara, poţi opta pentru o temperatură mai ridicată.
Pentru acele persoane cu un stil de viața alert, termostatul poate fi de mare ajutor. Pentru că permite stabilirea unor programe de funcţionare diferite pentru fiecare zi a săptămânii.
Mai mult, dacă alegi să pleci pentru câteva zile de acasă, ai posibilitatea de a programa termostatul astfel încât să pornească încălzirea casei în ziua în care te vei întoarce.
Pentru achiziţionarea unui astfel de aparat trebuie să ţii cont de programul pe care îl ai zilnic, deoarece anumite produse oferă programe speciale la un preţ diferit, care nu se potrivesc cu rutina oricui. De asemenea, trebuie să iei în considerare şi raza de acţiune a termostatului, în funcţie de dimensiunile locuinţei, numărul de camere şi modul în care vrei să încălzești camerele.
Montarea aparatului
Când vine vorba de montarea anumitor aparate, de multe ori întâmpinăm dificultăţi. Bineînţeles, în ceea ce priveşte termostatul termic avem două variante: cea cu fir și cea fără fir. În primul caz, nu vom fi scutiţi de găurit pereţii de la centrală până la camera unde vom monta termostatul. În situaţia în care alegem un termostat wireless, fără fir, scăpăm de găuritul pereţilor, deoarece un aparat de felul acest se conectează la aparatul de încălzit pe baza tehnologiei wireless. Când montăm un accesoriu pentru programarea încălzirii locuinţei, trebuie să luăm în calcul modul în care folosim camerele. De exemplu, vom monta termostatul în încăperea cu temperatura medie. Dacă vom monta aparatul în camera cea mai călduroasă, restul camerelor se vor încălzi prea puţin. Iar dacă vom alege camera cea mai răcoroasă pentru a monta termostatul, restul camerelor se vor încălzi excesiv.
Un alt aspect important în ceea ce priveşte montarea este înălţimea la care vom poziţiona termostatul pentru un confort termic al locuinţei. Este recomandat să fie situat la nivelul patului, pentru o distribuţie egală a căldurii.
Costuri mici la căldură
Funcţia de programare a temostatului poate reduce cu până la 30% din consum, după cum susţin producătorii. Astfel, dacă ești plecat în mare parte din zi, poţi seta termostatul pe 18-19 grade, iar pentru perioada în care ești acasă şi noaptea, programează o temperatură cu 2-3 grade mai ridicată. Dacă pleci pentru câteva zile de acasă, stabilește o temperatură mai scăzută, pentru a menţine costuri mici la căldură.
De asemenea, trebuie să eii în calcul şi compatibilitatea termostatului wireless cu centrală termică. Calitatea termostatului poate influenţa şi ea consumul de căldură. Un aparat mai ieftin are o durată de viaţă mai scurtă şi poate prezenta diferenţe între temperatura setată şi cea resimţită.
Aşadar, când îți cumperi un termostat wireless, trebuie să ţii cont de funcţiile de programare pe care le are aparatul, modul în care se montează aparatul dorit şi reducerea consumului de energie pe timpul iernii.