Dincolo de asigurarea vizibilitatii, modul in care alegi sa iti iluminezi locuinta are efect asupra ambiantei generale. Incepand de la amplificarea spatiului existent pana la accentuarea anumitor zone din incapere, lumina este cea care anima si incalzeste atmosfera din locuinta. Lustrele, sau corpurile de iluminat suspendate de tavan trebuie sa fie insotite si de alte surse de lumina precum aplicele, lampadarele sau veiozele pentru a crea acea ambianta placuta si odihnitoare privirii. In continuare, vei gasi cateva indicatii practice care sa te ajute sa alegi corpurile potrivite de iluminat in functie de stilul de amenajare al locuintei tale, de incapere dar si de activitatile pe care le desfasori.
Iluminatul punctual – Ilumineaza fiecare incapere in functie de activitatile pe care le desfasori
Pentru bucatarie, corpurile suspendate de tavan sunt o optiune foarte portivita deoarece ilumineaza suficient de puternic blatul de lucru, chiuveta si aragazul unde gatesti, prepari alimentele sau speli vase. O alta optiune ar fi sa alegi modele de becuri cu led sau spoturi pe care sa le distribui din loc in loc imprejurul zonei de lucru.
In timp ce sufrageria si dormitorul sunt incaperi destinate relaxarii si somnului, bucataria este un spatiu mai dinamic in care gatesti, speli vase, etc. Asadar, pentru living, lumina ambientala calda, furnizata de un lampadar cu abajur nu este doar un moft ci o necesitate pentru a te putea destinde si relaxa.
Dormitorul este incaperea destinata somnului, insa inante de a adormi poate preferi sa citesti o carte sau sa vezi un film bun. Asadar, aplicele de perete asezate de o parte si de alta a tabliei patului sau veioza de pe noptiera sunt surse indispensabile de lumina.
In zonele de tranzit, precum holurile, care de obicei nu au parte de lumina naturala, poti sa apelezi la aplice de perete care ofera o cantitate uniforma de lumina , distribuita atat la nivelul pardoselii, cat si pe distanta, pentru a te ajuta sa te orientezi cat mai bine.
Alege design-ul surselor de iluminat in functie de stilul de amenajare din locuinta ta
Corpurile de iluminat raportate la intregul aspect al locuintei, pot fi privite si precum accesoriile unei tinute vestimentare. Asadar, dincolo de functionalitatea lor, trebuie sa acorzi atentie si aspectului lor si a modului armonios in care se integreaza in décor. Fiind piese care pot fi schimbate periodic, cu putin efort si investitii moderate, corpurile de iluminat iti permit sa experimentezi mai multe variante si stiluri pana creionezi atmosfera dorita. Totusi, cand achizitionezi un corp de iluminat nu te rezuma doar la a-i analiza finisajul, ci fii atenta si la calitatea cablului electric, a duliilor si a becurilor. Asadar, alege corpuri de iluminat originale, care sa fie note de accent si evita sa le asortezi intre ele. Cauta puncte de reper in cromatica incaperii sau in stilul si aspectul pieselor centrale, respectiv a mobilei, canapelei etc.
In concluzie, lumina are un rol cel putin la fel de impotant ca si culorile, fiind responsabila de starea ta de spirit, de modul in care te simti acasa, aceasta fiind baza de la care iti structurezi stilul de viata si activitatile pe care le desfasori.