Dormitorul este spațiul unde ne odihnim, ne iubim și citim o carte bună înainte de a cădea în brațele lui Morfeu. Pentru asta, mobila din dormitor are un rol crucial.
În primul rând, trebuie să știi ce dimensiuni exacte are dormitorul. Camerele mici ar trebui să fie mobilate la scară, cu piese mai mici, pentru a nu crea senzația de aglomerare și lipsă de spațiu. Gândește-te cum vrei să arate dormitorul. Vrei să fie clasic? Să fie modern? Să fie vintage? Definește un stil și alege mobila în funcție de el.
E bine să ai în minte o gamă de culori preferate. Vrei să fie un dormitor plin de culoare, sau dimpotrivă, mai mult în tonuri cuminți și odihnitoare? De obicei, designerii și decoratorii preferă a doua variantă. Pentru că în dormitor este nevoie să fim mai puțin stimulați vizual, să ne putem relaxa, pe scurt, să ne fie somn.
Unii preferă să aibă televizorul în dormitor, deși nu este cea mai bună idee, pentru că ecranul cu lumină albastră stimulează creierul și tulbură adormirea.
Patul, elementul central
Totul se construiește în funcție de el. Este prima piesă de mobilier care trebuie aleasă. Un pat cu dulap încorporat poate fi o soluție bună. Multe dintre paturile care se fabrică azi includ și mini-bibliotecă. Ori au alături dulapuri. Este o combinație bună de funcționalități.
Patul este piesa centrală a camerei, și ai nevoie și de noptiere lângă el. Cât de mare să fie? Evident, să poate încăpea îl el persoana care îl va folosi. Regula este că la înălțimea respectivei persoane se mai adaugă 10-15 cm. Iar pentru un pat dublu, dacă cei doi ocupanți stau culcați cu mâinile sub cap, nu trebuie să li se atingă coatele. Așa știi că ai un pat încăpător pentru cei care vor dormi acolo.
Dulapul de haine
Tot în dormitor se află de obicei și dulapul de haine. E bine să știi ce vei depozita în el, pentru că, în funcție de asta, alegi modelul. Cămășile și bluzele au nevoie de ceva mai puțin spațiu decât paltoanele. Dacă depui paltoanele în alt loc din casă, în dormitor poți lua un dulap mai suplu. În cazul spațiilor mici, se preferă dulapurile cu uși glisante, pentru a nu stânjeni accesul în spațiu, dar trebuie verificat dacă ușile glisante oferă acces la toate spațiile de depozitare din dulap.
Dacă ai loc pentru ea, o măsuță de toaletă în dormitor îi dă acestuia eleganță și un touch de noblețe. Același efect îl are un fotoliu elegant, pus lângă pat, unde poți citi. Cărțile lăsate alături, aparent neglijent, au același efect de eleganță. Dacă nu ai loc de fotoliu sau chiar de o sofa, un otoman colorat dă textură interiorului și îl personalizează.
Calitatea mobilei, o chestiune de sănătate
Calitatea mobilei de dormitor nu ar trebui să fie discutată. Patul susține greutatea corpului, dă confort în somn și pentru asta trebuie să fie de cea mai bună calitate.
Chiar dacă mobilierul de calitate costă, nu cumperi un set de dormitor în fiecare an, nu? Dacă nu ai destui bani, ia doar piesele fără de care nu poți locui acolo, și mai așteaptă până strângi banii necesari pentru cele care lipsesc. Prețurile pot fi diferite pentru același obiect de mobilier și e bine să te documentezi înainte de a merge la shopping. Vizitează mai multe magazine sau show rooms și nu te lăsa impresionat de ceva foarte scump.